Відеофейк: втрати України у війні становлять понад мільйон осіб

Відеофейк: втрати України у війні становлять понад мільйон осіб

Укрінформ
Російська пропаганда підробила відео телемарафону

Провідні російські ЗМІ та z-телеграм-канали поширюють відео телемарафону «Єдині новини». У відеоролику на рухомому новинному рядку з’явилась інформація від “міністерства оборони”, що нібито з 24 лютого 2022 року Україна втратила загиблими та зниклими безвісти понад 1,1 мільйон військових.

Це фейк. На офіційному сайті Міноборони України такої “новини” ніколи не було. Цю інформацію не повідомляли й під час прямого ефіру телемарафону.

Пропагандисти замінили новинний рухомий рядок під час ефіру 23 листопада 2023 року,  коли журналістка “Суспільного” брала інтерв'ю у командира взводу снайперів Окремої президентської бригади з позивним “Привид”. Вони обговорювали бойові дії на Бахмутському напрямку.

Як доказ того, що російська пропаганда підробила саме це відео, ми бачимо щонайменше шість візувальних збігів у оригінальному і відредагованому роликах. Зокрема, ту саму журналістку в окулярах і червоному піджаку, бійця у балаклаві та з шевроном із черепом, сурдоперекладачку з чорним волоссям, штрихкод з посиланням на збір для ЗСУ та титри у дизайні каналу “Суспільне” із темою інтерв’ю “Ситуація на фронті”.

Під час п’ятихвидинної розмови журналістки з військовим у новинному рухомому рядку не було жодного повідомлення про те, що в українській армії загинули понад один мільйон військовослужбовців. Натомість були повідомлення про російські втрати за добу, ситуацію на лінії зіткнення, перелічено населені пункти, які були обстріляні артилерією, авіацією та РСЗВ ворога, та оприлюднено новину про смерть українського водія у черзі на польсько-українському кордоні.

Це не вперше російська пропаганда підробляє сюжети телемарафону “Єдині новини”. Так російський агітпроп створив діпфейк відео, де Президент України Володимир Зеленський нібито наказав українським військовим відступити з Авдіївки. Також пропагандисти сфабрикували сюжети про те, що полеглих українських військових ховатимуть у біокапсулах, а російських полонених тримають у концтаборах.

Водночас великі втрати несе російська армія. За даними Генштабу ЗСУ станом на 27 листопада 2023 року армія РФ втратила близько 325 тисяч 580 військовослужбовців, зокрема 750 осіб - за останню добу.

Раніше російські пропагандисти підробили публікацію "Української правди".

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-