Росфейк: військовослужбовець накинувся на дитину у львівській школі

Росфейк: військовослужбовець накинувся на дитину у львівській школі

Укрінформ
Роспроп вигадав власний сценарій інциденту, щоб дискредитувати ЗСУ

Днями низка z-телеграм-каналів поширили допис про інцидент між військовослужбовцем та учнем, який нібито відбувся в одній зі шкіл Львова. Майор 103-ї окремої бригади територіальної оборони Збройних сил України С. Попроцький буцімто прибув у заклад для проведення зі школярами агітаційного заняття «Година героїв». Наприкінці заняття один із учнів нібито відмовився відповідати на гасло «Слава Україні», за що й був покараний. В дописі йдеться, що військовий накинувся на дитину та почав її душити. Таку новину автори телеграм-каналу проілюстрували скріншотом з відео інциденту.

Це фейк. Як виявилося, росіяни вигадали власну версію інциденту, що стався на початку листопада в Україні. За допомогою зворотного Google-пошуку за картинкою вдалося знайти репортаж ранкового шоу «Сніданок з 1+1» з повним відео інциденту, в якому детально описано дану подію. Українські військовослужбовці не мають до неї ніякого стосунку, а суперечка сталася між вчителем історії та учнями.

Окрім цього, подія відбулася в Трускавці, а не у Львові. Наразі відомо, що конфлікт вичерпано. Директор школи запевнив журналістів, що вчитель вибачився перед дітьми та батьками, а вони до нього претензій не мають.

Вигадування власних версій перебігу подій, пов’язаних з Україною, - один з інструментів російської пропаганди при створенні фейків. Раніше Укрінформ вже спростовував фейк про операцію ГУР МО в Новій Каховці.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-