Росфейк: в Ізраїлі помітили танки з російськими символами Z та V

Росфейк: в Ізраїлі помітили танки з російськими символами Z та V

Фактчек
Укрінформ
Пропагандисти використали новину норвезького телебачення, змінивши її зміст на протилежний

Російські телеграм-канали поширили допис про те, що в Ізраїлі були помічені танки з російськими символами Z та V. Для того, щоб це підтвердити вони оприлюднили скріншот новини з норвезького телебачення VGTV, в якій нібито йшлося про це.

Як виявилося, інформація щодо причетності Ізраїлю до використання саме російських символів є фейковою. В сюжеті, який використали росіяни, навпаки йдеться про те, що символи, які помітили в Ізраїлі, ніяк не стосується Росії і путінської ідеології.

Автори відео, посилаючись на представника Норвезької військової академії Трюгве Шмідта, пояснили, що такі символи використовуються для позначення конкретного відділення або роти. Наприклад, символ V, намальований у чотирьох різних напрямках, трактується по-різному. Крім того, позначки на техніці можуть нести різну інформацію, зокрема й про те, що в конкретній машині знаходиться командир, вони можуть змінюватися, аби ворог не міг ідентифікувати їх значення, йдеться в сюжеті.

У мережі можна знайти чимало фото ізраїльської техніки з маркуванням, що схоже на російське, які з’явилися ще задовго до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Раніше роспроп намагався видати власний спаленний танк за український.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-