Пєсков сформулював головний путінський імператив: дайджест пропаганди за 17 жовтня 2023 року

Пєсков сформулював головний путінський імператив: дайджест пропаганди за 17 жовтня 2023 року

Укрінформ
Росіянам вже відверто втюхують «дорогу бюрократію» замість демократії

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 17 жовтня 2023 року.

  1. Кремль готує референдум про довіру Путіну
  2. «Китайська загроза» розвінчує брехню Скабєєвої
  3. Пропаганда безуспішно захоплює Авдіївку
  4. Чому РФ «забула» в ООН про ХАМАС

Кремль готує референдум про довіру Путіну

У свій 56-й день народження офіційний представник Кремля Пєсков зробив подарунок Путіну: «У нього немає і не може бути конкурентів в Росії».

НАСПРАВДІ, це вже не наратив, а імператив. Першим з високопосадовців РФ його сформулював спікер Держдуми Володін: «Є Путін – є Росія. Немає Путіна – немає Росії».  

У серпні навіть спалахнув скандал після того, як у New York Times вийшов великий репортаж із Росії, в якому є пара цитат Пєскова. Одна – про те, що «Путіна буде переобрано наступного року з більш ніж 90% голосівНаші президентські вибори — це не зовсім демократія, це дорога бюрократія». Отже, у березні Росію чекає просто чергова «дорога бюрократія».

Це буде просто «референдум про довіру» (про що все частіше кажуть і в самій Москві).

«Китайська загроза» розвінчує брехню Скабєєвої

Власне, саме про такий підхід до незмінності влади відверто казав і сам Путін напередодні свого «робочого сніданку в Китаї». Мовляв, «Сі Цзіньпін не прийшов на п’ять хвилин покрасуватися на міжнародному майданчику». 

Але ця запопадливість аж ніяк не допомогла. Їй не знайшлося місця не тільки на сторінках головного інформаційного агентства КНР Сіньхуа.

Головна газета КНР «Женьмінь Жібао» на своєму сайті опублікувала дуже коротку версію інтерв’ю Путіна Медіакорпорації Китаю. В основному залишивши з нього похвали Сі Цзіньпіну. 

У паперовій версії газети за 15 та 16 жовтня ні Путін, ні його інтерв’ю взагалі не згадувалися. У випуску «Женьмінь Жібао» від 17 жовтня прізвище Путіна промайнуло лише одного разу – у короткій замітці на третій сторінці про зустріч міністра закордонних справ Китаю Ван І з Лавровим.

Саме через демонстративне ігнорування китайцями першого дня візиту Путіна до Пекіну у російських ЗМІ доходило до смішного. На кшталт: «Путін першим увійшов на бенкет. Тепер достеменно зрозуміло, хто головний гість».

Пропагандистка Скабєєва брехала, що Путіна взагалі безперервно показують по усім китайським державним каналам.

НАСПРАВДІ, Telegram-канал «Китайська загроза» з’ясував, що лише один із 17 телеканалів державного китайського телебачення (CCTV) того дня розповідав про Путіна.

 «Якщо подивитися програму передач каналів, можна побачити, що 15 жовтня було три короткі випуски близько трьох хвилин кожен на тринадцятому каналі новин», — зазначила «Китайська загроза» і навела назви цих сюжетів:

–   Путін: Сі Цзіньпін є визнаним лідером у світі;

–   Путін: Ідеї, висунуті Сі Цзіньпіном, мають практичне значення;

–   Путін: Спільне будівництво «Поясу та шляху» сприяє взаємній вигоді.

«Говорити, що по всіх китайських телевізійних каналах майже цілодобово транслюють інтерв’ю з Путіним, це просто брехня», — констатує «Китайська загроза».

Пропаганда безуспішно захоплює Авдіївку

Те, що пропаганда працює за одними лекалами у намаганні видати бажане за дійсне, видно не тільки на китайському прикладі, а й (як не дивно, це пролунає) на авдіївському. Не є таємницею, що зараз Авдіївка є однією з найгарячіших точок на фронті. Але якщо вірити пропаганді, Росія вже в Авдіївці перемогла, а Зеленський навіть звернувся до Путіна.

НАСПРАВДІ, всі спроби штурму Авдіївки завершилися для окупантів провалом. Про що свідчать численні відео знищення російської бронетехніки. Як свідчать дані військово-аналітичного проєкту Oryx, розпочатий Росією наступ під Авдіївкою супроводжується аномально великими втратами в техніці. За шість днів наступу окупанти втратили щонайменше 118 одиниць техніки проти 25 в України. Попри це, російській армії при наступі на Авдіївку успіху досягти не вдалося.

Вона є найпотужнішим укріпрайоном ЗСУ – його обладнання велося з 2015 року. Попередні спроби захопити були у березні цього року і так само завершилися поразкою.

Путін, мабуть, хотів ознаменувати свій візит до Китаю тріумфом під Авдіївкою, щоб виглядати перед Сі Цзіньпіном переможцем. Але не склалося.

Чому РФ «забула» в ООН про ХАМАС

І наостанок, Росія отримала чергового ляпаса в ООН. Власне, це останнім часом відбувається регулярно. Але якщо раніше це стосувалося хоча б України, то цього разу вже Ізраїля та ХАМАС.

17 жовтня Рада Безпеки не прийняла російської резолюції щодо Ізраїля та Сектору Газа. Постпред РФ при ООН Небензя назвав результати голосування «підлим блокуванням прагнень врегулювання конфлікту».

НАСПРАВДІ, все просто. У своїй напівприхованій підтримці ХАМАсу, Росія зайшла так далеко, що не включила у свій варіант резолюції жодної згадки про цю організацію.

Постпред США при ООН Лінда Томас-Грінфілд сказала, що палестинське угруповання влаштувало «найбільшу різанину євреїв з часів Голокосту, загинуло більше тисячі ізраїльтян, проте запропонована Росією резолюція була представлена без консультацій, там жодного разу безпосередньо не згадується ХАМАС і засудження його дій». 

«Ми не можемо підтримати резолюцію, яка не засуджує терористичні атаки ХАМАС», – заявила постійний представник Великої Британії при ООН Барбара Вудворд.

Подібна російська забудькуватість пояснюється досить просто: світовим терором від Донбасу до ХАМАСу.  Останній (визнаний у США та ЄС терористичною організацією) вже заявив, що «цінує позицію президента Путіна та вітає зусилля Росії, спрямовані на припинення агресії»

Як бачимо, московське «вітальне слово» у відповідь не знайшло підтримки в ООН. І схоже, що не буде знаходити й надалі. І не тільки стосовно ХАМАС.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-