Роспроп вигадав загибель восьми українських військових у Судані

Роспроп вигадав загибель восьми українських військових у Судані

Укрінформ
Джерелом інформації вказаний єменський сайт, на якому такого повідомлення не існує

Провідні державні російські ЗМІ, z-телеграм-канали та болгарський новинний портал поширюють інформацію про те, що нібито у Судані відбулася перестрілка між українськими військовими та збройними силами Судану. Внаслідок чого нібито загинуло 8 українських та 10 суданських військових.

Конфлікт буцімто стався через “підтримку українцями ударів Ізраїлю по сектору Гази”. Пропагандисти посилаються на “ ЗМІ Судану” Al-Mashhad Al-Yemeni.

Це фейк. На офіційному сайті Al-Mashhad Al-Yemeni такого повідомлення немає ні за 15 жовтня, коли російські ЗМІ почали публікувати цю “новину", ні за 14-те, ні раніше.

Усі активні гіперпосилання, розміщенні на сайтах російських ресурсів, ведуть просто на головну сторінку Al-Mashhad Al-Yemeni, а не на конкретний матеріал.

Al-Mashhad Al-Yemeni – не “суданське ЗМІ”, а єменське (https://www.almashhad-alyemeni.com/section~1). Це зрозуміло навіть з назви.

Отже, російські пропагандисти просто вигадали новину про загибель українських військових у Судані та послались на маловідомий єменський сайт, на якому про це немає жодної інформації.

Українські військові дійсно перебували у Судані навесні 2023 року. Тоді близько 10-ти спецпризначенців Головного управління розвідки провели унікальну спецоперацію на території Судану, звідки було вивезено понад 60 українців.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-