Росфейк: очільники євроінституцій клопочуть про громадянство Іспанії для дітей української еліти

Росфейк: очільники євроінституцій клопочуть про громадянство Іспанії для дітей української еліти

Укрінформ
Росфейк: очільники євроінституцій клопочуть про громадянство Іспанії для дітей української еліти

У кремлівських ЗМІ та у проросійських акаунтах соцмережі X поширюють “звернення” президентів Єврокомісії та Європейської ради Урсули фон дер Ляєн і Шарля Мішеля до короля Іспанії Філіпа VI, в якому нібито йдеться про прохання надати іспанське громадянство дітям Президента України Володимира Зеленського, міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, ексміністра оборони Олексія Резнікова, чинного міністра оборони Рустема Умерова, народного депутата України Давіда Арахамії та інших відомих українських політиків.

Це фейк. На офіційних сайтах Європейської ради, Єврокомісії чи канцелярії короля Філіпа VI немає такого “звернення”. Воно підроблено за допомогою графічних редакторів. Основою для цього став оригінальний лист членів Європейської ради до короля Марокко Мохаммеда VI, який було опубліковано на сайті Європейської ради 9 вересня 2023 року та у соцмережі X Шарля Мішеля.

Пропагандисти просто змінили дату в шапці листа з восьмого на дев’яте вересня, прибрали слова “press” і “press release” та додали необхідний для себе текст і підписи очільників Європейської Ради та Єврокомісії з інших документів, які є у відкритому доступі.

Крім того, у підробленому листі англійською йдеться навіть не про іспанське громадянство, а про “residence permit”, тобто дозвіл на проживання.

Станом на 31 серпня 2023 року, за даними Євростату, в ЄС проживає понад чотири мільйони українців, що втекли від війни, з яких майже 185 тисяч в Іспанії. Існує директива Європейської ради 2001/55/EC від 20 липня 2001 року, за якою “дозвіл на проживання” – це будь-який дозвіл, що, згідно зі своїм національним законодавством, може надати країна-член ЄС. Зокрема, в Іспанії дозвіл на тимчасове проживання українцям, що втекли від війни, надається за спрощеною процедурою та без отримання іспанської візи. Для цього не потрібне спеціальне “звернення” до короля Іспанії. Щоб отримати іспанське громадянство, треба прожити в цій країні не менше ніж п'ять років.

Також слід додати, що імена та прізвища наведені у фейковому листі мають транслітерацію з російської мови (Alexander, Alexey тощо), а не з української.

Це не перший фейк російської пропаганди про представників української влади, які нібито "постійно тікають" за кордон або мають громадянства інших країн. Так, ще на початку повномасштабного вторгнення росЗМІ розганяли фейк про те, що Президент Володимир Зеленський втік з України.

Також розповсюджували фейк про ізраїльське громадянство першої леді України Олени Зеленської.

Раніше нігерійське видання створило фейк про те, Олена Зеленська “купила” в Нью-Йорку прикрас на понад мільйон доларів.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-