Росфейк: поляки відмовляються здавати квартири українцям

Росфейк: поляки відмовляються здавати квартири українцям

Укрінформ
Роспроп підробив оголошення з міжнародного онлайн-сервісу короткострокової оренди житла

Нещодавно російські телеграм-канали почали активно тиражувати скріншот нібито з онлайн-сервісу для розміщення оголошень, пошуку та короткострокової оренди житла по всьому світі Airbnb. В ньому надано інформацію про квартиру, яку буцімто можна орендувати в польському місті Краків, але з припискою, що це житло громадянам України не здають навіть за додаткову плату.

Це фейк. За допомогою зворотного пошуку вдалося знайти цю квартиру. Вона дійсно здається в оренду в Кракові, але на сайті Flagma.pl. Цікаво, що в оголошенні йдеться про довгострокову оренду квартири, а не короткострокову, на якій спеціалізується сервіс Airbnb. Окрім того, агент з нерухомості, що займається цією квартирою, повідомила Укрінформу, що наразі її винаймає українець. До того ж, квартиру ніколи не здавали подобово.

Відсутня така квартира й на Airbnb. Це можна перевірити за допомогою карти, інтегрованої в сервісі. Як випливає з оригінального оголошення, ця квартира розташована в будинку  на вулиці Марії Конопницької 61. Наразі на онлайн-сервісі Airbnb за цієї адресою не здають в оренду жодних апартаментів

Можна побачити, що сервіс пропонує кілька оголошень про оренду квартир, які  розташовані поблизу, але вони мають зовсім інший інтер’єр.

Раніше пропагандисти вже підроблювали скріншот з сайту для бронювання готельних номерів. Тоді вони також намагалися поширити наратив про негативне ставлення поляків до українців, але Укрінформ спростував цей фейк.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-