«Виборча нірвана» Za Путіна: дайджест пропаганди за 8-10 вересня 2023 року

«Виборча нірвана» Za Путіна: дайджест пропаганди за 8-10 вересня 2023 року

Укрінформ
В Росії навіть не приховують «особливості голосування в нових регіонах».

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 8-10 вересня.

  1. Вереснева репетиція березневих «перевиборів» Путіна
  2. «Приключение» на Мелітопольщині
  3. Табачник і решта «радників» – кандидати на нари
  4. «Комбайнер Іван» проти «Голосу розуму»

Вереснева репетиція березневих «перевиборів» Путіна

Росія вперше влаштувала свої «вибори» на нових тимчасово окупованих нею територіях України. «Обирали», зазначимо, в місцеві «парламенти», за «партійними» (до того ж закритими) списками.

Але, наприклад, в окупованому Донецьку весь час їздила вантажівка з написом «Za Путіна». Хоча в окупаційні органи президент РФ не балотується — його перевибори (вже п’яті), заплановані на березень 2024 року.

НАСПРАВДІ, це дійсно вибори саме Za Путіна. Не приховує цього й пропаганда. Наратив невибагливий: «Особливість голосування «в нових регіонах» в тому, що партія не дуже важлива – головне участь у виборах, бо це голосування за Росію. А всі партії приблизно однакові. Усі за Росію і всі за Путіна та всі беруть участь у СВО».

Прокремлівській «політолог» Марков вже взагалі цинічно анонсує березневі вибори такою ж «нірваною», як і зараз.

Але ставлення до цієї кремлівської «нірвани» показали мешканці ТОТ. Навіть у давно окупованому Севастополі явка складала лише 22%. (Виключно за рахунок пенсіонерів, працівників комунальних та інших підприємств). Решту довелося домальовувати в авральному порядку.

Виборче «приключение» на Мелітопольщині

Навіть з прізвищами «виборців» окупанти встигли зганьбитися. У мережі з’явилося відео, яке красномовно демонструє рівень їхньої організації псевдовиборів. Під час прибудинкового «голосування» з’ясувалося, що мешканку з окупованого Мелітопольського району з прізвищем Пригода перейменували на «Приключение»«Ну, ви виправте. Вона не «Приключение», а Пригода», – сказав родич жінки, ледь стримуючи сміх.

НАСПРАВДІ, генеральна репетиція вересневих Za Путінських березневих виборів виглядає так: у так званих «нових регіонах» ЦВК РФ призначила їх на загальноросійський Єдиний день голосування. Щоправда, цих днів було аж три – 8, 9 та 10 вересня. Формат багатоденних виборів у РФ вперше випробували у ході обнулення термінів президентства Путіна –  під час голосування за поправки до Конституції у 2020 році. Тоді це пояснювалося необхідністю збільшення явки в умовах карантину під час епідемії коронавірусу. І цей «епідеміологічний» механізм став прецедентом.

Однак на ТОТ Кремль пішов ще далі. Там вирішили провести ще й дострокове «голосування». З 31 серпня для мешканців так званої «ЛНР» та окупованого лівобережжя Херсонської області, і з 2 вересня у «ДНР» разом із загарбаними районами Запорізької області – до 7 вересня проводилося дострокове «голосування». Зокрема й далеко від цих регіонів.

Взяти участь у «російських виборах» могли місцеві жителі навіть за паспортом України, виданим до 30 вересня 2022 року. Лише цього факту достатньо, щоб показати усю нікчемність цього виборчого «приключения». І, відповідно, ставлення, до нього з боку місцевих жителів. 

А ставлення в окупованому Сімферополі висловили активісти руху опору «Жовта стрічка», які зривали із «виборчих дільниць» та спалювали російські прапори.

Табачник і решта «радників» – кандидати на нари   

Інший аспект кремлівської «передвиборчої механіки» в тому, що за російським законодавством «кандидати в депутати» мають бути громадянами РФ віком від 21 року. Через те, що більшість «кандидатів» на окупованих територіях лишаються громадянами України, вони мусили писати заяву про «небажання перебувати в її громадянстві».

Загалом за даними ЦВК РФ на 31 серпня, «кандидатами до парламентів нових регіонів» було зареєстровано аж 1 313 осіб. За рішенням центрвиборчкому, списки кандидатів у «нових регіонах» не публікують «з міркувань безпеки. Але серед учасників «виборчих перегонів» ЗМІ виявили багато знайомих облич.

НАСПРАВДІ, у Запорізькій області крім ексглави Адміністрації президента та колишнього міністра освіти та науки Табачника (проти якого в Україні порушено справу за статтею «державна зрада»), йшов на «вибори» засновник телеканалу «112» Віктор Зубрицький. Обидва вказали у своїх даних, що є «радниками» «голови адміністрації» Запорізької області» (тобто, пивного короля Мелітополя Балицького).

До першої трійки кандидатів «від Єдиної Росії» у «ДНР» увійшли: «т.в.о. глави республіки» колишній десятник МММ Пушилін, Артем Жога (батько загиблого бойовика «Спарти» Володимира Жоги), гендиректор «Донецького республіканського центру охорони материнства та дитинства» Ганна Залізна.

У першу трійку «єдиноросів» у «ЛНР» потрапили: «т.в.о. глави ЛНР» агент ФСБ під прикриттям Пасічник, секретар луганського регіонального відділення «Єдиної Росії» та «спікер регіонального парламенту» Денис Мірошниченко та депутат Держдуми Віктор Водолацький.

Списки кандидатів у депутати «закзібрань» окупованої частини Запорізької області від «Єдиної Росії» очолили: «т.в.о. губернатора» Балицький, голова «адміністрації» Мелітополя Галина Данильченко, голова руху «Ми разом із Росією» Володимир Рогов.

У Херсонській області в топі списку: «т.в.о. глави» заочно засуджений до 25 років в Домінікані Володимир Сальдо, депутат Держдуми, секретар регіонального відділення «Єдиної Росії» Ігор Кастюкевич, директор хлібзаводу Нової Каховки Олена Дмитрук.

Серед інших представників-кандидатів від «ЄР» є такі персонажі: голова Донецького держуніверситету Світлана Беспалова та директор місцевого лялькового театру Ольга Арутінова, «верховний отаман Союзу козаків Росії та Зарубіжжя» Микола Дьяконов, а також Марк Воржев — герой роликів кореспондента RT Грема Філіпса, який після захоплення окупантами Сєвєродонецька влітку 2022 року очолював «адміністрацію» міста.

Всього, за даними СБУ, на даний час встановлено вже понад 3,5 тисячі організаторів та учасників фейкових «виборів» РФ на ТОТ України. За всіма фактами тривають розслідування в межах кримінальних проваджень, розпочатих слідчими за двома статтями: «посягання на територіальну цілісність і недоторканність України» та «колабораційна діяльність». 

Тож справжнє «приключение» у організаторів та учасників фейкових «виборів» ще попереду.

«Комбайнер Іван» проти «Голосу розуму»

Зрештою до 18:00 десятого вересня фарс було офіційно завершено (хоча у Донецьку «дільниці» взагалі закрилися о 15:00), а його результати оприлюднено. 

Як і очікувалося, «жителі нових регіонів, бажаючи виконати свій громадянський обов’язок і висловити свою волю, показали найвищу явку в Росії: «ДНР» – 76,41%, «ЛНР» – 72,53%, Запорізька область – 66,83%, Херсонська область – 64,45%». Одним із відповідальних за «явку» пропаганда призначила «комбайнера Івана».

НАСПРАВДІ, до перевиборів Путіна у березні 2024-го готуються не тільки «комбайнери», а й залишки небайдужих росіян. Акцію «Голос проти» запустили кілька тамтешніх антивоєнних рухів: «Прокинься», «Зелена стрічка», «Голос розуму», «Медіа партизани» та «Нацдем».

Організатори акції закликали обов’язково прийти на дільницю, проголосувати за незалежного кандидата та/або залишити у бюлетені антивоєнне послання. 

«Низька явка та відсутність будь-яких дій громадянського суспільства – головне завдання Путіна на цих виборах. Фальсифікації не відображають реальність. Реальність відображають ваші дії, ваші голоси та ваш протест», – пояснюють організатори акції.

Зараз важко сказати, чи буде почуто голоси цих поодиноких волаючих в російський громадянській пустелі. Але сам факт подібних акцій спротиву путінським «комбайнерам» цікавий і заслуговує на увагу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-