Роспроп “мобілізує” харківських студентів

Роспроп “мобілізує” харківських студентів

Укрінформ
Пропагандисти надрукували фейкові листівки 

Кремлівські ЗМІ, z-телеграм-канали, проросійські боти у мережі Х (Twitter) та акаунти у китайській соцмережі Weibo розповсюджують фото та відео з листівками, що містять текст: “Освіта не врятує країну. Приєднуйся до ЗСУ”. Їх нібито роздають студентам у харківських вишах.

Як пишуть пропагандисти, студентів замість навчання закликають вступати до Збройних сил України.

Це фейк. Таких листівок ніхто не друкував та не роздавав. Про це кореспонденту Укрінформу повідомила пресофіцерка Харківського обласного ТЦК Олена Родіна.

“Те, що розповсюджують росіяни – завжди фейк. Наративу "Освіта не врятує країну" для нас взагалі не існує! Діти України навчались, навчалися і будуть навчатися!”, – зазначила Олена Родіна.

Міністерство оборони України справді проводить інформаційну кампанію для стимулювання громадян прийти у військкомат та перевірити свої дані, але вона має зовсім інший зміст і не стосується студентів.

“Дані листівки не відповідають ні візуальному, ні текстовому змісту інформаційної кампанії, ні замислу. Ключовим посиланням кампанії було і залишається "Визнавати страх – це сміливо. Нам потрібні сміливі!", – підкреслила Олена Родіна.

Інформаційну кампанію “Оновлюй дані в ТЦК” запустили в середині серпня. Зокрема, записали кілька двадцятисекундних роликів, які спонукають громадян прийти в Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) та оновити свої дані щодо військово-облікових спеціальностей.

Крім відеороликів, у інформаційній кампанії використовуються банери, на яких зображені відомі військові та волонтери. Серед них – льотчик-штурмовик Повітряних сил ЗСУ підполковник Ростислав Лазаренко, парамедикиня та волонтерка Юлія “Тайра” Паєвська.

Їх візуальний стиль повністю відрізняється від фейкових листівок, які розповсюджують росіяни.

Начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України полковник Роман Горбач пояснив, що оновлення даних та мобілізація – це різні речі, тому не варто хвилюватись, що особу терміново забирають у військо.

“Оновити дані – це наповнити картотеки територіальних центрів комплектування дуже важливою інформацією, яка надалі вже буде в нагоді для оповіщення громадян і здійснення мобілізації. Але хотів би підкреслити, що оновлення даних і мобілізація – це зовсім різні речі. Про поновлення даних в наших картотеках і базах ми повинні були думати ще в мирний час, а зараз – це виклик. Тому ця інформаційна кампанія має для оборони держави дуже велике значення, і якщо громадяни усвідомлять важливість оновлення військово-облікових даних ТЦК, це значно спростить систему роботи”, – наголосив Роман Горбач.

Раніше роспроп поширював фейки про масову мобілізацію працівників Харківського метрополітену.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-