Відеопідробка: громадянин України поширював нацистську символіку в Берліні

Відеопідробка: громадянин України поширював нацистську символіку в Берліні

Укрінформ
Роспроп продовжує використовувати логотипи провідних світових ЗМІ для створення фейків про Україну

Z-телеграм-канали та прокремлівські ЗМІ поширили відео, яке нібито оприлюднив європейський інформаційний канал Euronews про громадянина України. У відеоматеріалі йдеться, що буцімто 34-річний українець Петро Бондаренко, який перебуває в Німеччині, розповсюджував нацистську символіку – домальовував цифру 8 на будинках з номером 148, а вже отримане число «1488» розділяв на числа «14» та «88» скісною рискою, утворюючи таким чином кодове гасло неонацистів. Це він нібито встиг зробити на 10-ти вулицях Берліна, після чого на нього поскаржилися жителі міста і чоловіка заарештували. Водночас у відео йдеться, що його тільки оштрафували, не дивлячись на те, що такі дії в Німеччині можуть привести до кримінального покарання. Цим начебто обурені мешканці міста. Вони вважають, що німецька поліція покриває дії українських біженців.  

Таке відео виявилося черговою підробкою. Його створено із безлічі коротких, не пов’язаних між собою відеофрагментів та фото, але проілюстровано логотипом Euronews у правому верхньому куті. Крім того, для створення пропагандистського відео використано й формат європейського каналу, хоча воно відсутнє на офіційних сторінках Euronews у соціальних мережах, а також на офіційному сайті.

На фрагментах відео, де нібито має бути домальована цифра 8, є просто заблюрене місце. Немає на цих фото й скісної риски, про яку йдеться у відео.  

В оману вводить і погода. У відео вона весь час змінюється. Інколи показані літні фрагменти, а інколи вже холодна пора. Наприклад, у фрагменті з будинком на задньому фоні можна бачити опале листя, що непритаманно для серпня.

Окрім цього, на одному з фото нібито зображено й самого Петра Бондаренка із заблюреним обличчям. За допомогою зворотного пошуку за пошуковими системами вдалося знайти це фото та встановити, що воно було розміщено в мережі ще у 2011 році – на сайті Welovefacepantig, який спеціалізується на організації свят, зокрема й на різноманітному татуюванні під тематичні вечірки тощо. На фото, яке для фейку обрали пропагандисти, – хлопець з іменем Стіві. Йому у салоні, що базується у Мельбурні, намалювали такі ж татювання, як і у Віна Дизеля.

Для ілюстрації законів Німеччини у відео пропагандисти використали скріншот документу про поправки до законодавства Австралії (!) щодо боротьби з тероризмом (заборонені символи ненависті та інші заходи).

Росіяни минулого тижня вже намагалися просувати фейк від імені Euronews про те, що українські біженці нібито побили словенця через помилку з прапором. Пропаганда працювала за такою ж схемою – використали логотип та формат ЗМІ. Спростування канал Euronews оприлюднив на своєму сайті.

Укрінформ уже розвінчував відеофейк, який намагалися просувати росіяни від імені телевізійної мережі Al Jazeera. Тоді вони також запозичили формат та логотип для підробки відео про українських нацистів на чемпіонаті світу з футболу в Катарі.  

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-