Шойгу перебуває у полоні «цілей СВО»: дайджест пропаганди за 15 серпня 2023 року

Шойгу перебуває у полоні «цілей СВО»: дайджест пропаганди за 15 серпня 2023 року

Укрінформ
Москва продовжує генерувати «нові цілі спецоперації»

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 15 серпня 2023 року.

  1. Україна не обміняє ТОТ на НАТО
  2. МО РФ варто домовлятися зі своїми військовополоненими
  3. «Безсилі» ЗСУ вже мотивують окупантів на загородзагони
  4. Огляд російських «сучасних військових інновацій»

Україна не обміняє ТОТ на НАТО

15 серпня глава канцелярії генсека НАТО Стіан Єнсен публічно допустив можливість вступу України до Альянсу, поступившись частиною своїх тимчасово окупованих територій (ТОТ) Росії.

При цьому він наголосив, що Київ має сам вирішувати, коли і на яких умовах він хоче вести переговори. За його словами, є значні зрушення в питанні майбутнього членства України в НАТО. «Росія відчуває величезні труднощі, і здається нереальним, що вони можуть захопити нові території», — зазначив він, додавши, що наразі радше йдеться про те, що Україні вдасться повернути свої території».

НАСПРАВДІ, це одразу прокоментували у Москві та Києві. Заступник голови Ради безпеки РФ Медведєв написав: «Ідея цікава. Питання тільки в тому, що всі українські території – дуже спірні. І для заходу в блок київській владі потрібно буде відмовитися навіть від самого Києва, столиці Стародавньої Русі. Ну а столицю їм доведеться перенести до Львова».

Спікер МЗС України Олег Ніколенко заявив, що «розмови про вступ України до НАТО в обмін на відмову від частини територій є абсолютно неприйнятними. Завжди виходили з того, що Альянс, як і Україна, територіями не торгують. Свідома чи несвідома участь посадовців НАТО у формуванні наративу про можливість відмови України від своїх територій грає на руку Росії».

А радник глави Офісу президента Михайло Подоляк сказав, що така заява символізує, що як мінімум у частини політичних еліт не склалося повне розуміння ситуації, природи війни. На його думку, така заява явно лягає в логіку сценарію «заморозки» війни, який є «таким бажаним» для Росії: «Заохотити абсолютного воєнного злочинця, який свідомо пішов на порушення фундаментальних принципів глобального співіснування, це означає перекласти війну на наступне покоління. Це аксіома. Тому що Росія точно не зупиниться у реалізації своєї ненависті через придушення, експансію. Вона точно продовжить атакувати демократію, аби відчути її слабкість. Адже глобальна демократія, своєю чергою, покаже, що вона вміє програвати».

За його словами, за такого сценарія РФ залишиться без політичної трансформації, з «безмежним бажанням вбивати та захоплювати. Вона набагато більше інвестуватиме в мілітарні, інформаційні, пропагандистські та інші технології тиску, в корупційну скупку еліт, вестиме божевільну гібридну війну на різних ринках. І рано чи пізно знайде слабкість у єдності, продовжуючи максимально вкладатися в ці слабкості, щоб виграти війну».

На думку Подоляка, вкрай безглуздо намагатися «відверто перенести війну на наступне покоління і відкрито визнавати свою поразку. Якщо можна просто збільшити постачання зброї Україні та довести цю війну до єдиного справедливого фіналу – програшу агресора з подальшим відновленням глобальних правил».

МО РФ варто домовлятися зі своїми військовополоненими

Шойгу 15 серпня озвучив звільнення своїх військових із українського полону як «одне із пріоритетних завдань СВО. Робота з визволення бійців, які потрапили в полон, буде складною і делікатною, оскільки українська сторона погано йде на переговори в цьому питанні», – стверджує він.

НАСПРАВДІ, російські військовополонені в масовому порядку з’явилися виключно внаслідок «СВО», а не через якісь інші обставини.

А щодо нарікань на «українська сторона погано йде на переговори в цьому питанні», то нагадаємо, ще в листопаді президент Володимир Зеленський пропонував здійснити обмін полоненими за формулою «всіх на всіх», в тому числі й мирних українців, яких вивезли на територію РФ.

Також Шойгу зі своїми поплічниками варто звернути увагу на незаконні вироки українським військовим, які ледь не в щоденному режимі штампують російські суди. І про що радісно звітує пропаганда.

До речі, 14 серпня вийшов матеріал The Economist, у якому йдеться про те, що російські полонені, які перебувають в Україні, просять не поспішати з їхнім обміном і потягнути час до закінчення їхнього контракту, або навіть до кінця війни. При цьому їх не бентежить, що весь цей час доведеться провести в українських колоніях. Бо там безпечніше. 

Тому Шойгу варто домовлятися не тільки з Україною, а й з власними вояками, які не хочуть знову ставати реальним «гарматним м’ясом» заради примарних «цілей СВО».

«Безсилі» ЗСУ вже мотивують окупантів на загородзагони

Також Шойгу цього дня повторив брехню про вже «практичне досягнення «однієї з цілей СВО – демілітаризації України». За його словами, «у Києва практично не залишилося сил вести війну, незважаючи на підтримку з боку Заходу».

НАСПРАВДІ, кумедності цій заяві додає той факт, що Шойгу зробив її на тлі чергового провалу російської армії на Запорізькому напрямку. Адже напередодні стало відомо, що ЗСУ визволили селище Урожайне і стали ще ближчими до Бердянська.

Яким чином українцям вдається повертати свої території без військового ресурсу пояснюють «воєнкори». Мовляв, це все лише за допомогою «м’ясних штурмів», які влаштовує ЗСУ.

А ось, наприклад, терорист Ходаковський, призначений Кремлем «заступником начальника головного управління Росгвардії у ДНР» вважає, що окупантам, які тікають з Урожайного, не допомогли додатковими силами із резерву: «Звісно, ми зазнаємо втрат. Ми так і не дочекалися обіцяного підкріплення, яке мало з дня на день підійти…».

Ба більше, нещодавно він підкинув ідею відродження практики загороджувальних загонів – «як компенсатора браку внутрішньої мотивації».

Тож, як бачимо, з «військовими ресурсами» у Шойгу настільки все «гаразд» і вони настільки «вмотивовані», що без заградзагонів та штрафбатів у боротьбі з «безсилими ЗСУ» вже не обійтися.

Огляд російських «сучасних військових інновацій»

А тим часом «успіхи в демілітаризації» дійшли до того, що в Україну вже поставляють виключно «барахло». Принаймні, таку характеристику дав депутат Держдуми Гурульов.

Цікаво, що саме 15 серпня в Росії  відкрився щорічний військово-технічний форум «АРМІЯ-2023». Путін назвав його «одним із найбільших світових оглядів інновацій та сучасної продукції військового призначення».

НАСПРАВДІ, серед «сучасних російських інновацій» на виставці були представлені, зокрема:

–   Безпілотний автомобіль «Зубило» з гарматою ЗУ-23-2, яка надійшла на озброєння радянської армії ще у 1960 році.

–   Колісна гаубиця «Мальва» (на сайті «Ростеха» вказано, що це «нове слово у російській артилерії»), але на ній стоїть гармата 2А64, яку розробили у 1987 році.

–   «Шалений Тигр Макс» – це автомобіль «Тигр-М», який зроблено на початку нульових. «Шаленим» він став через додаткові броньовані листи, які на нього прибили. (Навіть, назву поцупили з відомого західного блокбастера).

–   Пересувний православний храм (місткістю до взводу). Особливо відзначається наявність зручностей для водія та священник у вигляді холодильника та біотуалету. «Розгорнув, швиденько надув, послужив, закрився та поїхав. Якщо з розвішуванням всіх ікон, до 10 хвилин можна впоратися. Складати трохи більше, хвилин 15», – пояснив ієрей Борис Гришин. За його словами, це «експериментальний зразок. У зоні бойових дій храм з біотуалетом ще не був».

Отже, самий час поекспериментувати. Цікаво було б подивитися, як, наприклад, кадирівці з воланням «Ахмат – сила!» тікають на надувному православному храмі з біотуалетом з Маріуполя. Тільки для того, аби не потрапити в полон примарних «цілей СВО». 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-