Росфейк: в Україні шукають спеціалістів для незаконної трансплантації органів

Росфейк: в Україні шукають спеціалістів для незаконної трансплантації органів

Фактчек
Укрінформ
Пропагандисти розмістили власне оголошення на сайті для пошуку вакансій

Російські телеграм-канали почали активно перепощувати новину про те, що на сайті пошуку вакансій Jooble з’явилося оголошення, яке нібито розмістив Центр інноваційних медичних технологій Національної академії наук України. Установа буцімто шукає спеціального медичного працівника з досвідом роботи в певних областях хірургії, потенційному працівнику обіцяють зарплату в 250-300 тисяч гривень та повну анонімність. Від себе автори посту в Телеграмі пишуть, що даний заклад займається незаконною діяльністю, а їх підписники начебто припустили, що наявність такої вакансії пов'язана з трансплантацією органів.

Незважаючи на те, що дана вакансія дійсно є на сайті Jooble, вона виявилася підробкою. Центр інноваційних медичних технологій НАН України на своєму офіційному сайті сам розміщує вакансії. Останнє оновлення списку датується 20 липня 2023 року, а в переліку відсутня вакансія лікаря, що спеціалізується на хірургії.

Крім того, Укрінформу вдалося зв’язатися з представником Центру інноваційних медичних технологій. Він повідомив, що їх установа не розміщувала такої вакансії. До того ж, інформацію щодо підробки вже передано юристам компанії для опрацювання.

Офіційний коментар надала й представниця Jooble. Вона повідомила, що в компанії допускають, що це оголошення було розміщено з метою дискредитації медичної системи України та для інших цілей російської пропаганди.

«Зазначене оголошення вже вилучено з нашого сайту і воно більше недоступне для перегляду. Нам дуже шкода, що така ситуація виникла. Наразі ми проводимо внутрішню перевірку з метою недопущення подібних інцидентів у майбутньому», – наголосила вона.

Просування фейків через онлайн сервіси останнім часом користується популярністю у пропагандистів. Вони вже підроблювали оголошення на українському сервісі OLX про продаж муляжів з гіпсу для рук та ніг, які нібито використовуються для уникнення мобілізації. Крім того, через неправдиве оголошення росіяни намагалися просувати наратив щодо окупації України Польщею, але цей фейк також було спростовано.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-