Подвійний фейк: російська маніпуляція з поверненням біженців до України

Подвійний фейк: російська маніпуляція з поверненням біженців до України

Фактчек
Укрінформ
Роспроп використав проросійського політика зі Словаччини, щоб дискредитувати українців

Кремлівські ЗМІ та z–телеграм-канали поширюють інформацію,  що громадяни Чехії та Словаччини обурені тим, що українці, які тікають від війни, “масово їдуть відпочивати в Україну”. Квитки на автобуси нібито розкуплені на місяць наперед. Пропагандисти пишуть, що ці “факти” викликають обурення місцевих жителів, які буцімто не розуміють, як можна відпочивати у країні, у якій іде війна.

Це фейк та маніпуляція. Новину, на яку посилаються російські інформаційні джерела, опублікували на сайті Hlavne Spravy. Цей сайт є проросійським та транслює кремлівські наративи. Через кілька днів після російського вторгнення в Україну міністр оборони Словаччини Ярослав Надь почав публічно виступати проти ЗМІ, які поширюють дезінформацію. Зокрема, на одній з прес-конференцій на запитання журналіста з Hlavné správy Надь сказав, що не відповідатиме на запитання російського посольства. Проти Hlavné správy у Словаччині запроваджували санкції, навіть була інформація про закриття видання.

Основою для його публікації став пост у Фейсбуці проросійського політика Марека Курта. Всі образи та слова про невдоволення біженцями з України, які наведені у публікації Hlavne Spravy, - це прямі цитати з його допису у соцмережі.

Тобто матеріал, на який посилаються російські державні ЗМІ, повністю ґрунтується на особистій думці проросійського політика зі Словаччини.

Але і це ще не все. Окрім слів про українських біженців, Марек Курта додав до свого посту скриншот з сайту чеського онлайн-видання TN Nova. Журналісти цього ЗМІ справді зняли сюжет про те, що багато українців, які працюють у Чехії, на час літньої відпустки збираються їхати в Україну.

У своїй публікації  видання TN Nova використало  маніпулятивний заголовок “Українці заповнили автовокзали та вокзали. Але вони їдуть на Батьківщину лише у відпустку”.

На маніпуляцію звернули увагу журналісти чеського фактчекінгового агентства Manipulatori. Фактчекери повідомляють, що у самому відеосюжеті українці розповідають, що використовують свою дозволену законом оплачувану відпустку, аби побачитися з рідними, які залишились в Україні та воюють на фронті

Журналісти видання Manipulatori підкреслюють, що в Україні через війну навряд чи можна відпочити. Вони пишуть, що курорти на Азовському узбережжі біля окупованого Маріуполя знищені, а місця відпочинку на Чорному морі закриті через мінну небезпеку та блокаду російських кораблів.

Варто зазначити, що наші громадяни є вагомою частиною економіки Чехії. За даними міністра праці Маріани Юречко, за 2022 рік українці, які легально там працювали, заплатили податків і зборів на суму 376 мільйонів доларів в еквіваленті.

Раніше російська пропаганда поширювала фейк про те, що Олена Зеленська нібито отримала ізраїльський паспорт.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-