Топ-5 російських фейків про Саміт НАТО у Вільнюсі

Топ-5 російських фейків про Саміт НАТО у Вільнюсі

Укрінформ
У Вільнюсі протягом 11-12 липня тривав Саміт НАТО, в якому взяла участь українська делегація на чолі з президентом Володимиром Зеленським. 

За підсумками першого дня Саміту було озвучено узгоджену позицію держав-учасниць: Україну приймуть в НАТО за скороченою процедурою, тобто без виконання Плану дій щодо членства. Також було ухвалено рішення про пакет політичної та практичної підтримки України та створення Ради Україна-НАТО, перше засідання якої відбулося 12 липня.

Напередодні та під час Саміту російська пропаганда атакувала інформаційний простір фейками і маніпуляціями з метою підриву довіри між партнерами. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав п’ять головних фейків, які поширювала Росія про Саміт та Україну.  

Фейк: найпопулярніші британські видання проігнорували Саміт НАТО і участь президента України Володимира Зеленського у ньому. 

Російські Telegram-канали та прокремлівські користувачі Telegram 12 липня розповсюджували підбірку фото перших сторінок популярних британських видань, топ-темою для яких став секс-скандал за участю журналіста Бі-Бі-Сі. Це стало приводом вкотре заявити про те, що «Захід втомився від України».

Факт: у підбірці присутні таблоїди The Sun, Daily Mirror, Daily Star та інші видання, які традиційно віддають перевагу саме «жовтій» тематиці. Натомість найпопулярніші й авторитетні суспільно-політичні медіа The Times, The Independent, The Daily Telegraph і The Guardian присвятили великі матеріали Україні і Саміту НАТО, а три з них ‒ розмістили анонси цих статей на першій шпальті. 

Фейк: генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розчарований результатами українського контрнаступу на Півдні. 

Російські ЗМІ поширили новину про те, що генеральний секретар НАТО у інтерв’ю виданню Politico нібито визнав наявність «серйозних проблем» у «розпіареного» наступу Сил оборони України на Півдні. Розповсюдженням цієї заяви пропаганда намагається довести, що західні партнери не вірять в успіх України. 

Факт: у згаданому інтерв’ю, опублікованому напередодні саміту у Вільнюсі, генсек НАТО оптимістично оцінив перспективи ЗСУ на Півдні і зазначив, що попри труднощі, українські війська просуваються вперед. Російська пропаганда вигадала цитату Столтенберга і приписала йому слова, яких він не говорив.

Фейк: Україна не отримала запрошення в НАТО на Вільнюському саміті через «невдалий контрнаступ». 

Російські Telegram-канали активно пишуть про  «провал» українського контрнаступу і пояснюють, що саме через відсутність гучних воєнних перемог напередодні Саміту НАТО у Вільнюсі Україна не отримала запрошення до Альянсу. 

Факт: учасники Саміту не давали жодних коментарів щодо результатів операції Сил оборони України на Півдні, а генсек НАТО напередодні позитивно оцінив дії ЗСУ. У Вільнюсі ухвалили рішення про приєднання України до НАТО в майбутньому за спрощеною процедурою, без Плану дій щодо членства, та створення Ради Україна-НАТО.

Фейк: російська армія не використовує в Україні касетні боєприпаси. 

Під час Вільнюського саміту НАТО російські ЗМІ опублікували інтерв’ю міністра оборони Сергія Шойгу з його коментарями про перспективи членства України в НАТО, бойові дії на Півдні та західну військову допомогу УкраїніШойгу стверджує, що російська армія нібито «утримувалася і утримується» від застосування касетних боєприпасів в Україні. Але «буде змушена» це зробити після того, як ЗСУ почнуть застосовувати американські касетні боєприпаси.   

Факт: Росія активно застосовує касетні боєприпаси як під час ведення бойових дій, так і під час терористичних атак на Харків, Суми, Запоріжжя та інші українські міста. У звіті правозахисної організації Human Rights Watch, опублікованому у травні 2022 року, йшлося про використання армією РФ в Україні щонайменше шести видів касетних боєприпасів. 8 квітня 2022 року росіяни завдали удару по залізничному вокзалу Краматорська балістичною ракетою «Точка-У» з касетною бойовою частиною, вбивши 54 дорослих і сімох дітей.  121 людина, у тому числі 16 дітей, було поранено.

Фото: російська «Точка-У» у Краматорську (АрміяInform)

Фейк: США визнали «стратегічну поразку» України і блокуватимуть вступ України до НАТО, щоб уникнути війни з Росією. 

Російські пропагандисти активно поширювали в соцмережах уривок з виступу речника Державного департаменту США Метта Міллера, який сказав, що «війна стала стратегічним провалом для України». А низка анонімних Telegram-каналів стверджувала, що Міллер нібито заявив, що «вступ України до НАТО під час конфлікту означав би війну США з Росією» і що «за президента Байдена цього не буде».

Факт: слова «стратегічний провал» (які росіяни некоректно переклали як «стратегічну поразку») щодо України Міллер вжив випадково. Він одразу ж перепросив за обмовку і уточнив, що мав на увазі саме стратегічний провал Росії. Це зафіксовано і у відеозаписі брифінгу, і у стенограмі, опублікованій на сайті Держдепартаменту.

Слова про війну США з Росією через вступ України до НАТО, якого «за президента Байдена не буде», є вигадкою російських фейкоробів. Таких заяв Міллер не робив.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-