Відеопідробка: в Україні обдурили сирійця, який воював у складі ЗСУ

Відеопідробка: в Україні обдурили сирійця, який воював у складі ЗСУ

Укрінформ
Пропагандисти зняли постановочне відео, але не врахували важливих деталей

Нещодавно російські телеграм-канали поширили допис, який підкріпили відео. На ньому зображено нібито сирійського військового, який нещодавно повернувся з війни в Україні. Як випливає з відео, він воював на боці України три місяці, а потім отримав кошти та повернувся до Сирії.  Вже на батьківщині сирієць вирішив купити мотоцикл, але продавець виявив, що гроші фальшиві. На відео чоловік демонструє підроблені долари, які він буцімто отримав в Україні за службу, та наголошує, що українці дурять сирійців.

Це фейк. Громадяни інших держав воюють в Україні у складі Інтернаціонального легіону територіальної оборони Збройних сил України. Як повідомлялося раніше, Інтернаціональний легіон є мотострілецьким, а доброволець повинен бути здатним вести дії в складі саме піхотного підрозділу. В коментарі Укрінформу представники легіону наголосили, що жоден сирієць не служить та не служив у складі Сухопутних військах ЗСУ.  

Окрім того, за інформацією представників легіону, зарплатню іноземці отримують у гривні на картку в українському банку, а не готівкою у доларах, як це показали пропагандисти у відео.

Що стосується представників Інтернаціонального легіону загалом, то росіяни часто намагаються спекулювати на тому, що на боці України воюють найманці. Це суперечить міжнародному праву. Однак, згідно з Женевською конвенцією добровольці, які служать у лавах ЗСУ, є комбатантами, отже, на відміну від найманців, законно беруть участь у бойових діях. Наприкінці минулого року Укрінформ вже розвінчував фейк про 5000 польських «найманців», що воюють за Україну.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-