Росфейк: українського вчителя відправили на фронт з мисливською рушницею без набоїв

Росфейк: українського вчителя відправили на фронт з мисливською рушницею без набоїв

Укрінформ
Пропагандисти підробили скріншот з Фейсбуку 92-ї ОМБр, але не врахували багатьох деталей

Нещодавно пропагандистський телеграм-канал поширив допис, в якому стверджується, що мобілізованих на Харківщині відправляють на фронт без неналежного комплектування. Для «підтвердження» свого наративу вони заявляють, що про втрати українських військових, у тому числі й 92-ї окремої механізованої бригада імені кошового отамана Івана Сірка, вже писало американське видання WSJ.

Росіяни також навели скріншот з Фейсбук-сторінки 92-ї ОМБр. В ньому йдеться про збір коштів для військового Сергія Чубаса, який є вчителем Петропавлівського ліцею №1.  Зі скріншоту випливає, що головною метою збору коштів нібито є придбання патронів для захисника. В дописі пропагандисти переконують, що їм буцімто вдалося зв’язатися з дружиною С. Чубаса, і вона підтвердила інформацію про те, що її чоловікові видали мисливську рушницю без патронів і відправили на фронт.   

Цей фейк.  З’ясувалося, що С. Чубас є вчителем Петропавлівськго ліцею №1, який на Дніпропетровщині, а не на Харківщині. Крім того, сам скріншот виявився підробкою. Пропагандисти при перекладі зробили в ньому безліч граматичних помилок. Наприклад, створюючи фейк російською, вони написали найменування ліцею, в якому працює С. Чубас, українськими літерами, а ім’я захисника російськими, але на український лад.  Крім того, використали фемінітив, звертаючись до С. Чубаса.

Але росіяни не тільки помилися в перекладі, а й від себе підробили частину тексту. В оригіналі написано, що для виконання бойових завдань захиснику необхідна амуніція. Саме через це було оголошено збір. Тим часом, пропагандисти написали, що захиснику потрібні саме патрони.

В коментарі Укрінформу брат С. Чубаса, який і був ініціатором збору коштів, підтвердив, що інформація росіян неправдива.

Раніше росіяни вже створювали фейк про одну зі шкіл на Полтавщині. Тоді вони підробили навчальний план. В ньому нібито мало  бути більше годин польської мови, ніж української. Таким чином пропагандисти намагалися підтвердити власний наратив щодо неминучої окупації України Польщею.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-