Росфейк: новітній Су-57 знищив українські літаки на рекордній відстані

Росфейк: новітній Су-57 знищив українські літаки на рекордній відстані

Фактчек
Укрінформ
Пропагандисти вдалися до ряду маніпуляцій, аби створити рекламний фейк про свій «надсучасний» винищувач

Днями російський телеграм-канал поширив допис про те, що винищувачі Су-57 повітряних сил РФ нібито знищили українські літаки ракетами великої дальності  класу «повітря-повітря» Р-37М на відстані більш як 200 км від російсько-українського кордону. Таку інформацію пропагандисти повідомили, посилаючись на американське видання Military Watch.

Це фейк. Росіяни вдалися до ряду маніпуляцій, щоб його створити.  

Спершу 15 жовтня 2022 року видання повідомило, що українські літаки Су-27 і Су-24МР  дійсно були збиті на відстані 217 км, але російською системою ППО С-400. Про ураження Су-27 системою ППО також йдеться і в офіційному зведенні Міноборони РФ за 13 жовтня (інформація про Су-24МР відсутня – Ред.).  

Пізніше вже російське видання оприлюднило матеріал про те, що західні блогери та експерти нібито не хочуть вірити в інформацію про знищення українського літака системою ППО, бо, як пишуть пропагандисти, сучасна російська система ППО може становити небезпеку й для натовської авіації в гіпотетичному конфлікті. За інформацією росіян,  на західних форумах вважають, що український Су-27 був уражений російською гіперзвуковою ракетою класу «повітря-повітря» великої дальності Р-37М, яка, імовірно, була випущена з Су-57 . Ніяких підтверджень того, що ця тема набула широкого розголосу, та посилань на джерела вони не надали.

Вже 21 жовтня, базуючись на пропагандистській новині, видання Military Watch оприлюднило матеріал, в якому припустило імовірність знищення українського Су-27 російським Су-57. Саме це і стало підґрунтям для подальших фейків у росЗМІ.

За інформацією речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната під час брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ 2 травня 2023 року, Повітряними силами України не зафіксовані факти застосування літаків Су-57 та Су-75 проти України.

Як випливає з дослідження Королівського інституту об’єднаних сил (Royal United Services Institute, RUSI – Ред.), найбільш далекобійне зареєстроване знищення об’єкта за допомогою російської ракети Р-37 було на відстані 177 км, а не 217 км, як повідомили пропагандисти. До того ж, для цього росіяни використали  літаки Су-35, а не Су-57.

Нещодавно росіяни пошири фейк про те, що в Україну було відправлено чергову партію новітніх танків, але, як виявилося, відео було старе, а танки немодернізовані.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-