«Зернова ініціатива» знову зупинена через дії росіян - Мінвідновлення

«Зернова ініціатива» знову зупинена через дії росіян - Мінвідновлення

Інфографіка
Укрінформ
Спільний координаційний центр (СКЦ) в Стамбулі оголосив про неможливість складання інспекційного плану на 1 червня через чергову безпідставну відмову російської делегації реєструвати вхідний флот до участі в "зерновій ініціативі".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України у Фейсбуці.

"Зернова ініціатива знову зупинена: росія заблокувала реєстрацію вхідного флоту до всіх портів України. Спільний координаційний центр (СКЦ) в Стамбулі оголосив про неможливість складання інспекційного плану на 1 червня через чергову безпідставну відмову російської делегації реєструвати вхідний флот до участі в Ініціативі", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що впродовж 30 та 31 травня, російська сторона без пояснень зареєструвала для інспекції лише 1 вхідне судно на порт «Чорноморськ», в той час, коли інші сторони СКЦ підтвердили до участі в Чорноморській ініціативі 10 суден на три порти.

У міністерстві наголошують, що деструктивна позиція росії та відсутність зареєстрованих суден на інспекцію унеможливлює складання інспекційного плану на 1 червня, про що всі сторони були повідомлені Секретаріатом СКЦ.

У черзі на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікують 50 суден, на які має бути завантажено 2,4 млн т продовольства для світу. Це майже вдвічі більший обсяг, ніж було експортовано в травні.

За даними Мінвідновлення, деякі судна очікують інспекції СКЦ понад 3 місяці. Загалом через простій у чергах вже завдано понад 1 млрд дол. США збитків, які позначаються на кінцевій вартості продовольства для світу.

"Таким чином росія в черговий раз знайшла спосіб обмежити світ в їжі. Блокування реєстрації нового вхідного флоту, як і блокування найбільшого порту «Південний», є грубим порушенням умов "Зернової ініціативи", під якою підписалась і країна-агресор", - наголошують у міністерстві.

Читайте також: У заблокованому РФ порту «Південний» накопичені понад 1,5 мільйона тонн агропродукції - Президент

Українська делегація направила лист до Секретаріату СКЦ з вимогою відновити повноцінну роботу в складі 3 інспекційних команд та 9 інспекцій на день, як того вимагають процедури СКЦ. Українські інспектори наразі перебувають в СКЦ та готові негайно стати до роботи в разі відновлення реєстрації суден.

"Сподіваємося, що партнери з ініціативи все ж таки знайдуть рішення та припинять цей шантаж росії всього світу. Адже значення "Зернової ініціативи" вже доведено світовим продовольчим ринком і світ не має мовчати", - додають у міністерстві.

У Мінвідновлення нагадують, що за 10 місяців роботи "Зернової ініціативи" експортовано понад 30,5 млн т продукції українських аграріїв. При цьому, сім місяців продовжується саботаж та гальмування роботи з боку російської делегації в СКЦ, в результаті якого світ недоотримав мінімум 20 млн т продовольства.

Читайте також: Українське зерно є критично важливим для порятунку мільйонів дітей від голоду – Кислиця

Як повідомляв Укрінформ, Україна, Організація Об’єднаних Націй і Туреччина 18 березня 2023 року домовились про продовження «Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море». Дія угоди була продовжена на 120 днів, проте росіяни заявляли, що угода діятиме до 18 травня 2023 року.

Віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков 17 травня повідомив, що угода діятиме до 18 липня 2023 року.

У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури заявили, що російська сторона у Спільному координаційному центрі майже місяць блокує роботу найбільшого українського чорноморського порту "Південний", внаслідок чого щонайменше 10 країн світу недоотримують продовольство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-