Роспроп створює фейки про дітей у лавах ЗСУ

Роспроп створює фейки про дітей у лавах ЗСУ

Фактчек
Укрінформ
Водночас пропагандисти намагаються дискредитувати «Пласт» та інші українські патріотичні організації

Російські ЗМІ та Telegram-канали поширили фейк щодо «Гітлерюгенду» (молодіжна нацистська воєнізована організація, в склад якої входили хлопці з 10 до 18 років – ред.) в Збройних Силах України.

По-перше, участь неповнолітніх на війні неможлива за українським законодавством, а саме згідно закону "Про військовий обов'язок і військову службу". Мобілізації підлягають громадяни віком від 18 до 60 років, які можуть виконувати військовий обов'язок. Крім того, аби стати членом добровольчого формування також необхідно досягти повноліття.

По-друге, пропагандисти використали фото 18-річного загиблого українського воїна Максима Ткача і видали його за неповнолітнього. Зліва – фото, яке поширили пропагандисти, а справа – опубліковане головою Луганської обласної державної адміністрації Сергієм Гайдаєм на у Facebook на вшанування пам’яті Максима Ткача.

По-третє, російська пропаганда активно дискредитує українські патріотичні організації. Свою непричетність до підготовки та вербування дітей для подальшого приєднання до ЗСУ підтвердила організація «Пласт».

У коментарі Укрінформу голова Наглядової ради «Пласту» Юрій Юзич розповів, що жодного випадку безпосередньої участі в бойових діях неповнолітніх пластунів ні офіційно, ані неофіційно «Пласт» не зафіксував.

«У нинішній війні з-поміж сотень пластунів і пластунок, які сьогодні воюють в складі Сил оборони України, немає жодного неповнолітнього чи неповнолітньої. Переважно це дорослі виховники, які через повномасштабний наступ росії 24 лютого були змушені покинути свої звичні професії, роботу з дітьми і стати на захист Батьківщини. Ми вдячні їм за сміливість та любов до України», – пояснив він.

Пропагандисти також написали, що організація «Права молодь» нібито направляє дітей у віці 14-16 років до лав ЗСУ, супроводивши це фотографією «16-річного підлітка».

Насправді ж ситуація зовсім інша. «Права молодь» об’єднує молодь віком від 16 до 21.

Укрінформу вдалося зв’язатися з хлопцем, фотографіями якого проілюстровано фейковий допис. Він повідомив, що йому 19 років.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-