Роспроп фабрикує фейки про протести в Україні

Роспроп фабрикує фейки про протести в Україні

Фактчек
Укрінформ
Мітинг дворічної давності видали за недавній, Бердичів – за Малин

російські ЗМІ та телеграм-канали поширюють відео, на якому нібито пенсіонери та люди з інвалідністю у Бердичеві Житомирської області спалюють платіжки за комунальні послуги.

Пропагандисти запевняють, що відео зняте у 2022 році, а люди таким чином протестують проти української влади, яка підвищує ціни на комунальні послуги.

Це фейк. Відео було зняте не у Бердичеві, а у іншому населеному пункті Житомирської області – місті Малині. Люди протестували проти введення додаткової оплати за транспортування газу, але не у грудні 2022, а у січні 2020 року. Оригінал відео можна знайти на YouTube-каналі онлайн-видання “Букви”.

Також про акцію протесту писали журналісти регіонального онлайн-видання Житомир.info.

Попри війну тарифи на газ в Україні за останні 10 місяців не змінились. За даними Мінфіну у грудні 2022 року ціна на газ для населення залишається на рівні восьми гривень за метр кубічний. 

Крім того, згідно постанови Кабінету Міністрів України №506 у період дії воєнного стану в Україні забороняється припинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі.

Це означає, що якщо особа не сплачуватиме житлово-комунальні послуги під час воєнного стану, то їй не можуть відключити світло, газ чи воду, а також накласти штрафи та пеню.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-