Російська маніпуляція з українським різдвяним ретропоїздом

Російська маніпуляція з українським різдвяним ретропоїздом

Фактчек
Укрінформ
Через енергетичні проблеми Україна перейшла на паровози, ствержують росЗМІ

У російських ЗМІ та телеграм-каналах поширюється фейк про те, що “Укрзалізниця” для перевезення пасажирів почала масово використовувати старі паровози. Пропагандисти стверджують, що українські залізничники вимушені переходити на технології “початку минулого століття” через відключення електроенергії.

“Укрзалізниця” справді запустила поїзд на паровій тязі, але в рамках різдвяно-новорічної акції. На період зимових свят був запущений святковий ретропоїзд, який курсуватиме у святкові дні у Києві. Рейси заплановані на 24, 25, 31 грудня, 1, 7 та 8 січня.

Російська пропаганда просто використала кадри з ретропоїздом для фейку про масовий перехід в Україні на поїзди на паровозній тязі, згадуючи при цьому і регіони України, зокрема, Чернігівську область.

Але на всіх кадрах один і той самий потяг з номером “Э-799-18”. Його ми і бачимо на світлинах з офіційного сайту “Укрзалізниці”.

На новорічні свята ретропоїзд з Києва запускають не вже вперше, а останні три роки. У 2017 році ретроїзд курсував 14 жовтня на День Захисника України.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-