Церковний фейк: Що фабрикує роспроп напередодні Різдва

Церковний фейк: Що фабрикує роспроп напередодні Різдва

Фактчек
Укрінформ
У росії намагаються викликати недовіру російськомовних українців до ПЦУ

У російських інтернет ЗМІ та телеграм каналах розповсюджується фото “оголошення”, яке нібито вивішено на дверях одного з храмів Православної церкви України. У тексті йдеться, що на святкові служби до Нового Року та Різдва Христового не допускатимуть парафіян, які не покаялись за те, що “паплюжили себе ворожою мовою”. Зверху на оголошенні зображено герб Волинської єпархії ПЦУ.

Це оголошення є фейковим. “Його ніколи не існувало і не могло існувати”, – повідомив Укрінформу голова пресслужби Волинської єпархії ПЦУ Протоієрей Віталій Собко.

“Попри те, що в цьому оголошенні використано зображення герба нашої єпархії, такий документ у принципі не міг би з’явитися на дверях жодного храму Православної церкви України, – зазначив Віталій Собко. – Кожен православний священнослужитель, кожен свідомий мирянин та й просто кожна людина здорового глузду розуміє, що розмовляти будь-якою мовою не є гріхом”.

Протоієрей додав, що у ПЦУ не існує такого явища, як недопуск парафіян до богослужінь без сповіді.

“У будь-якій відправі беруть участь усі охочі й про те, чи вони перед цим сповідалися, ніхто, звісно, не запитує”, – підкреслив він.

Віталій Собко також зауважив, що після початку повномасштабного вторгнення на Волинщині з'явилося багато переселенців, які розмовляють російською. Парафіяни знаходять підтримку у волинських храмах незалежно від того, українською чи російською мовою вони розмовляють, наголосів протоієрей.

Повідомлення роспропаганди Віталій Собко вважає провокацією.

Фейк з «оголошенням» з’явився на тлі численних обшуків, що проводила Служба безпеки України у храмах УПЦ (МП). Починаючи з другого грудня у храмах, що належали церкві московського патріархату були виявлені численні докази співпраці священнослужителів цієї церкви з окупантами. Частина з них вже отримала підозру. Проти семи церковників московського патріархату 11 грудня РНБО запровадила санкції.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-