У росії пересадили європейців на коней і віслюків

У росії пересадили європейців на коней і віслюків

Фактчек
Укрінформ
Погрожуючи високою ціною палива, роспроп розганяє «європейську» рекламу, зняту в Підмосков’ї

У російських державних ЗМІ та телеграм каналах розповсюджують “соціальний ролик”. На відео чоловік на паркінгу сідає у Mini Cooper, який тягне кінь, а салон авто наповнений сіном. Ще один герой ролику намагається поїхати верхи на віслюку.

Завершується відео «доброю» порадою англійською мовою з російськими субтитрами у якій йдеться: “Шановні європейці, переходьте на альтернативні види транспорту. Тому що паливо буде тільки дорожчати”.

Ще одне державне росЗМІ, орієнтоване на міжнародну аудиторію, щонайменше тиждень показує це відео замість реклами між програмами, але без російських субтитрів.

Ролик паралельно розповсюджують проросійські аккаунти в англомовному сегменті Twitter.

Також, відео засвітилось на грецьких та сербських інтернет-ресурсах.

У рунеті цей відеоролик видають за “ соціальну рекламу”, зняту в Європі.

Водночас паркинг із відео можна знайти в інтернеті як такий, що надається в оренду для зйомок серіалів, кіно та реклами і належить бізнес-центру “Khimki One” за адресою вул. Ленінградська, 25 у підмосковному місті Хімки

Відео з'явилося на новинних ресурсах у першій декаді грудня 2022 року, але у мережу інтернет його залили ще 12-го червня. Тоді ролик під промовистою назвою “Майбутнє… Європа” був завантажений на російський відеохостинг Tubix.com. Ця платформа з'явилась у росії у середині 2022 року – як замінник YouTube. Але судячи з кількості переглядів відео на хостингу, щось пішло не так і сервіс не став популярним.

За пів року відео набрало лише дев’ять переглядів. Завантажив його туди користувач під ніком Vall. З опису його профілю відомо лише те, що він з росії.

Зараз просувати відео на європейську аудиторію роспроп намагається за допомогою Twitter. Першим його опублікував користувач із ніком Russian Market та портретом володимира путіна на аватарці. У дописі є посилання на англомовний телеграм-канал з такою самою назвою. Там йдеться про цінову стелю для закупівлі російської нафти у 60 доларів за барель, яку прийняли країни G7 та погрози кремля зупинити постачання нафти до країн, що приєдналися до цінової стелі.

Росія намагається вплинути на громадську думку європейців, проте ціни на пальне в Європі наразі не зростають. Їх пік спостерігався у травні-червні, коли у таких країнах, як Австрія, Іспанія, Італія, Франція та Німеччина вартість літра бензина А-95 становила понад 2,1 євро. Саме тоді був викладений у мережу даний ролик. За пів року бензин подешевшав в середньому на 50 євроцентів.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-