Як роспроп хоче скомпрометувати «пункти незламності»

Як роспроп хоче скомпрометувати «пункти незламності»

Фактчек
Укрінформ
Подвійний фейк: російські пропагандисти поширили інформацію, що в «пункті незламності» у Харкові загинуло троє людей, а влада наказала українським ЗМІ приховати трагедію

У російських телеграм-каналах та соціальній мережі ВКонтакте оприлюднили фейкову інформацію про отруєння чадним газом трьох людей у «пункті незламності» в Харкові. Ба більше, повідомлялося, що про це написали українські ЗМІ, але потім влада буцімто наказала видалити новини про трагедію. Одним з ресурсів, який нібито про це  написав, був Укрінформ.

Ця інформація виявилася фейком. Перше, що впадає в очі, – некоректний переклад. Пропагандисти написали, що «чадний газ у Харкові загубив трьох людей», що є стилістичною помилкою, адже українською слово «загубити» означає втратити щось.  До того ж, новини про події такого типу інформагентство публікує у рубриці «Регіони», а не «Війна».

Редактори Укрінформу підтвердили, що на сайті національного інформаційного агентства така інформація не оприлюднювалася.

Пропагандисти також повідомили, що новину про загибель людей у «пункті незламності»   опублікувала й українська незалежна інформаційна агенція новин УНІАН, і навіть навели посилання на публікацію.

Але, як випливає з перевірки посилання в онлайн-архіві Wayback machine, така сторінка відсутня. Не дав результатів й пошук в онлайн-архіві Archive.today.

Загибель трьох людей у «пункті незламності» спростувала й речниця голови харківської ОВА Олена Шаповал. На запит Укрінформу вона повідомила, що така інформація є фейком.

Як повідомляв Укрінформ, український уряд веде перемовини щодо можливості закупити тисячі терміналів Starlink, якими планують, зокрема, забезпечити "пункти незламності".

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-