Ківалов може тиснути на студентів під час виборів — ОПОРА

Ківалов може тиснути на студентів під час виборів — ОПОРА

Укрінформ
Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА на Одещині Юлія Лісова просить міністра освіти Лілію Гриневич перевірити інформацію про можливий тиск на студентів кандидата у депутати по Приморському мажоритарному округу №135 Сергія Ківалова.

Про це повідомляє офіційний сайт Одеської облорганізації Комітету виборців України.

У зверненні Лісової, зокрема, йдеться про порушення законодавства про освіту Ківаловим, який є головою вченої ради Національного університету “Одеська юридична академія”.

Як стало відомо ОПОРІ, наприкінці навчального року з’явилася інформація про перенесення на липень 2019 року сесії в НУ “Одеська юридична академія”, президентом якого є кандидат у народні депутати Сергій Ківалов по округу №135, начебто з метою реалізації права голосу студентами. В ОПОРІ вважають, що метою цього може бути “використання студентів одного з вищих навчальних закладів Одеси на користь цього кандидата”, оскільки практика перенесення сесії “не є поширеною серед інших ВНЗ Одеси”.

У розпорядженні спостерігачів ОПОРИ також опинився відеозапис зустрічі Ківалова зі студентами Одеської юракадемії. “Зі змісту зустрічі вбачається, що вона не була пов’язана з навчальним процесом”, - підкреслює Лісова. Водночас вона звертає увагу і на відсутність прямих закликів до голосування за конкретних кандидатів. Більша частина зустрічі була присвячена інформуванню студентів щодо розвитку інфраструктури університету.

Читайте також: ОПОРА заявляє про велику кількість тематичних двійників на виборах

Лісова наприкінці червня звернулася із запитом до НУ “Одеська юридична академія” про надання інформації щодо підстав для перенесення сесії, але “станом на 16 липня так і не отримала відповіді”. Через це вона звернулась до міністра освіти і науки України, з пропозицією ініціювати перевірку щодо можливого порушення Ківаловим законодавства про освіту “у частині впливу політичної та виборчої діяльності на освітні процеси у вищому навчальному закладі, а також можливого примушування студентів до участі у виборчому процесі”.

Крім того, наголошують в ОПОРІ, 9 липня у місцевих ЗМІ з'явився відеозапис зі сторінки кандидата в народні депутати по виборчому округу №135 Анатолія Мазура, де студентка ВНЗ «Міжнародний гуманітарний університет» повідомила про включення її без відома та згоди до складу дільничної виборчої комісії ОВО №135. Президентом зазначеного університету теж є кандидат у народні депутати по цьому ж округу Ківалов.

10 липня на місцевому телеканалі «Репортер» вийшов телесюжет, в якому студентка заявила, що попереднє відеозвернення записано під тиском, а претензій до кандидата чи до навчального закладу вона не має. Відео було розміщено на сторінці Ківалова у Facebook. Також в ОПОРІ зазначають, що згідно з даними Єдиного реєстру юридичних і фізичних осіб-підприємців, компанія-засновник телеканалу «Репортер» - телекомпанія «ІТВ» - знаходиться за тією ж адресою, що й Міжнародний гуманітарний університет – Фонтанська дорога, 33.

В ОПОРі нагадали, що "відповідно до статті 31 Закону України «Про освіту» політичні партії (об’єднання) не мають права втручатися в освітню діяльність закладів освіти. У закладах освіти забороняється створення осередків політпартій та функціонування будь-яких політичних об’єднань. Керівництву закладів освіти, педагогічним, науково-педагогічним і науковим працівникам, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам забороняється залучати здобувачів освіти до участі в заходах, організованих політичними партіями (об’єднаннями), крім заходів, передбачених освітньою програмою".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-