У ЦВК наголошують, що рахують голоси безпрецедентно швидко

У ЦВК наголошують, що рахують голоси безпрецедентно швидко

Укрінформ
Центральна виборча комісія відповідно до закону має 10 днів для підбиття підсумків повторного голосування на виборах Президента і наразі працює із незначним випередженням строків.

Про це заявив заступник голови ЦВК Євгеній Радченко в ефірі телеканалу “Прямий”.

“Ми йдемо, знаєте, з незначним випередженням строків, які нам закон вказує. Тобто я навіть не розумію, про що говорити. Процес іде, комісії приїжджають, здають документи. Секретаріат ЦВК опрацьовує протоколи для того, щоб по кожній дільниці, по жодній не виникло питань жодних”, - сказав він.

Радченко нагадав, що згідно із законом про вибори Президента у ЦВК є 10 днів від дня повторного голосування для того, щоб підбити його результати.

“Сьогодні, нагадайте мені, будь ласка, яке число. 25-те. Станом на 25 число ЦВК прийняла майже всі протоколи окружних комісій для опрацювання. Наголошую. І нам залишилось всього-на-всього три комісії, які заплановані на завтра. Окружні. Крім того, близько 40 дільничних виборчих комісій закордонного виборчого округу”, - підкреслив заступник голови ЦВК.

При цьому він пояснив, що Центрвиборчком виконує функції ОВК щодо закордонного виборчого округу, тобто приймає протоколи закордонних ДВК і встановлює там результати виборів.

“Тобто заслуховуємо протоколи дільничних виборчих комісій, опрацьовуємо їх, підбиваємо підсумки тощо. Тобто це теж процедура, яку ми обійти ніяким чином не можемо. Так от, я нагадаю, що, наприклад, за вчорашній день було прийнято протоколи на опрацювання 104 чи 107 виборчих комісій. Це багато. Це безпрецедентно багато і це безпрецедентно швидко”, - додав Радченко.

Водночас він наголосив, що якщо до ЦВК є запитання або підозри в недоброчесності чи в порушенні законодавства або ж щодо фальсифікації виборів чи подібного чогось, то треба звертатися до правоохоронних органів.

Читайте також: Зеленський звинувачує ЦВК у затягуванні оголошення результатів виборів

Раніше кандидат на посаду Президента України Володимир Зеленський заявив, що Центральна виборча комісія затягує з оголошенням офіційних результатів виборів.

Як відомо, згідно з пунктом 16 статті 85 закону “Про вибори Президента України”, Центральна виборча комісія на своєму засіданні на підставі протоколів окружних виборчих комісій про підсумки повторного голосування не пізніш як на десятий день з дня повторного голосування встановлює та оголошує результати повторного голосування з виборів Президента України, про що складає протокол.

Повторне голосування на чергових виборах Президента України відбулося 21 квітня.

За попередніми даними ЦВК (опрацьовано 100% електронних протоколів), Володимир Зеленський набрав 73,22% голосів, Петро Порошенко - 24,45%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-