Зеленський звинувачує ЦВК у затягуванні оголошення результатів виборів

Зеленський звинувачує ЦВК у затягуванні оголошення результатів виборів

Відео
Укрінформ
Кандидат на посаду Президента України Володимир Зеленський заявив, що Центральна виборча комісія затягує з оголошення офіційних результатів виборів.

Про це він сказав у відеозверненні, опублікованому у Facebook.

ЦВК затягує офіційне оголошення результатів. Чому? Щоб Верховна Рада могла затягувати призначення дати інавгурації, щоб інавгурація була після 27 травня”, - зазначив Зеленський.

За його думку, затягування із призначенням дати інавгурації робиться нібито для того, щоб “у президента Зеленського не було навіть можливості думати про розпуск Верховної Ради”.

Відповідно до законодавства, глава держави має три приводи, аби достроково розігнати (чи то пак – розпустити) Верховну Раду. Зокрема, згідно зі статтею 90 Конституції, Президент управі достроково припинити її повноваження, якщо:

1) протягом одного місяця у Верховній Раді України не сформовано коаліцію депутатських фракцій відповідно до статті 83 Конституції;

2) протягом шістдесяти днів після відставки Кабінету Міністрів не сформовано персональний склад Кабінету Міністрів України;

3) протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть початися.

Як повідомлялося, згідно з пунктом 16 статті 85 закону “Про вибори Президента України”, Центральна виборча комісія на своєму засіданні на підставі протоколів окружних виборчих комісій про підсумки повторного голосування не пізніш як на десятий день з дня повторного голосування встановлює та оголошує результати повторного голосування з виборів Президента України, про що складає протокол.

Читайте також: Новообраний президент може розпустити Раду до 14 червня — суддя Вовк

Повторне голосування на чергових виборах Президента України відбулося 21 квітня.

За попередніми даними ЦВК (опрацьовано 100% електронних протоколів), Володимир Зеленський набрав 73,22% голосів, Петро Порошенко - 24,45%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-