Більш як на половині перевірених дільниць є виборчі порушення - Денісова

Більш як на половині перевірених дільниць є виборчі порушення - Денісова

Укрінформ
На 41 виборчій дільниці із 77-ми перевірених представниками українського омбудсмена зафіксовані порушення виборчих прав громадян.
Про це поінформувала Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова під час брифінг щодо моніторингу дотримання виборчих прав громадян під час виборів Президента України, що відбувся в Укрінформі.
«Ми запланували моніторингові візити до 163 виборчих дільниць, щоб охопити 38 дільниць, щодо яких були скарги від громадян щодо порушення виборчих прав. Повторні моніторинги вже проведені на 18-ти дільницях, на семи з яких не було усунено порушення та виявлено наявність повторних. Це, перш за все, проблеми стосовно доступу осіб із інвалідністю до місць голосування, а також недостатність кількість кабін і скриньок для голосування. Станом на 15:00 нами зроблений моніторинг на 77 виборчих дільницях, і виявлені порушення на 41 дільниці, тобто практично більше ніж на 50% нами зафіксовано порушення. Це в усіх регіонах України», – пояснила Денісова.

Конкретизуючи основні порушення, омбудсмен зазначила, що на 35% перевірених дільницях немає доступу для голосування особам із інвалідністю та іншим маломобільним категоріям громадян.

«Це, перш за все, відсутність кабін для можливості розташування інвалідного візка, відсутність пандуса, поручнів. Приміщення виборчих дільниць знаходяться не на першому поверсі, а на другому, і через відсутність ліфта люди не можуть потрапити до дільниці», – сказала Денісова.

Читайте також: До Денісової вже надійшло 46 повідомлень про порушення виборчих прав громадян

Водночас фактично на 20% від перевірених дільниць, за даними омбудсмена, спостерігаються порушення вимог щодо приміщення виборчих дільниць.

«Кількість кабін для таємного голосування та кількість виборчих скриньок для голосування не відповідають нормам закону», – уточнила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-