Вибори президента: посол розповів, як голосували українці у Білорусі

Вибори президента: посол розповів, як голосували українці у Білорусі

Ексклюзив
Укрінформ
У Білорусі явка українців в першому турі виборів Президента 31 березня на дільницях у Мінську та Бресті була на третину вищою, ніж на президентських виборах 2014 року.

Про це у коментарі Укрінформу сказав посол України у Білорусі Ігор Кизим.

"Явка у першому турі виборів Президента України на двох закордонних виборчих дільницях, які були розміщені при Посольстві України у Мінську та Консульстві України у Бресті, склала 1053 особи. Це значно більше, ніж на президентських виборах 2014 року – тоді проголосувало лише 680 виборців", - сказав він.

Кизим зауважив, що тільки на виборчій дільниці у Мінську віддали свій голос за того чи іншого кандидата 749 осіб, в той час як на виборах 2014 року - менше 500 виборців.

"Було б ще більше, але, на жаль, ряд громадян України не перевірили попередньо свою присутність у списках виборців, а також приходили на виборчі дільниці з внутрішніми паспортами, а відповідно до Закону про вибори Президента України, голосувати на закордонних виборчих дільницях можна лише із закордонним, дипломатичним або службовим паспортом", - пояснив він.

Посол додав, що голосування на обох виборчих дільницях у Білорусі відбулося без інцидентів та порушень виборчого законодавства України.

Кизим зауважив, що важко прогнозувати потенційну явку українців у Білорусі в другому турі виборів 21 квітня, але сподівається, що громадяни України проявлять принаймні не меншу активність, ніж у першому турі.

Він додав, що для заохочення українців приходити на виборчі дільниці у другому турі Посольство України в Білорусі, як і раніше, використовуватиме свій веб-сайт та соціальні мережі. Крім цього, планують розмістити оголошення у центральних білоруських газетах із закликом до виборців прийти на голосування. Напередодні першого туру виборів такі оголошення посольство дало у найбільш популярних білоруських газетах "СБ. Беларусь Сегодня" та "Народна воля".

Читайте також: ЦВК опрацювала 100% протоколів із закордонних дільниць

Крім того, посол зазначив, що дає інтерв’ю та коментарі білоруським ЗМІ, у яких говорить про вибори Президента України і нагадує співгромадянам, які постійно або тимчасово проживають у Білорусі, про необхідність виконати свій громадянський обов’язок, проголосувавши на виборах.

Як повідомлялося, у Білорусі українці голосували на двох виборчих дільницях (у Мінську та Бресті), і найбільшу кількість голосів там отримав Володимир Зеленський - 41,02%.

1 квітня міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив про зниження на 20 тис. явки виборців на закордонних виборчих дільницях у першому турі в порівнянні з президентськими виборами 2014 року. За його словами, у 2014 році на закордонних виборчих дільницях проголосували майже 73 тисячі українців, у першому турі цього року – трохи більше 53 тисяч.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-