Порушень на нинішніх виборах було менше, ніж у 2014 році — ОПОРА

Порушень на нинішніх виборах було менше, ніж у 2014 році — ОПОРА

Укрінформ
Громадська мережа ОПОРА заявляє про позитивну тенденцію — зменшення кількості порушень у ході голосування та підрахунку голосів у порівнянні з виборами 2014 року.

Про це під час прес-конференції повідомила Голова Правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, передає кореспондент Укрінформу.

"Щодо порушень, які мали місце в ході дня виборів, наші спостерігачі їх фіксували. На момент проведення ранкового засідання, ходу голосування і навіть підрахунку голосів ми відзначаємо позитивну тенденцію, порівняно навіть з президентськими виборами 2014 року. Тобто кількісні показники порушень і їхня територіальна приналежність, відсоткова репрезентація в межах України є меншою, ніж ми фіксували в 2014 році", - сказала Айвазовська.

Наприклад, за її словами, порушення щодо проведення ранкового засідання дільничними виборчими комісіями фіксувалося на 16% дільниць, тоді яку 2014 році це було майже 20% дільниць. “Недопуск спостерігачів на ранкові засідання фіксувалося на 0,5% виборчих дільниць у межах всієї країни. Тоді як у 2014 році такі факти мали на майже 5% дільниць”, - додала вона.

За її словами, найчастішими порушеннями в день виборів, за даними громадської мережі ОПОРА, було розголошення виборцями таємниці голосування шляхом демонстрування результатів волевиявлення та фотографування виборцями бюлетеня в кабінці для голосування чи поза її межами.

“Негативна тенденція в ході голосування — це розголошення таємниці волевиявлення і фотографування виборчого бюлетеня. Показник в цілому по країні в 2019 році є вищим, ніж в 2014 на президентських виборах. Зокрема, факти розголошення таємниці голосування нашими спостерігачами були зафіксовані на 10% виборчих дільниць в межах України, фотографування бюлетенів також дещо зросло в порівнянні з 2014 роком”, - сказала Айвазовська.

За її словами, якщо говорити про підрахунок голосів, то процедурних порушень було небагато. Лише на 3% виборчих дільниць складено скарги, або додано окремі думки членів виборчих комісій до протоколу підрахунку.

Так, за оцінками спостерігачів ОПОРИ, 97,7% дільничних виборчих комісій дотрималися законної процедури підрахунку голосів. На 99,3% ДВК не було виявлено жодних проблем, пов’язаних з наявністю кворуму у виборчих комісіях на етапі підрахунку голосів.

Читайте також: Аваков вважає Зеленського «порядною людиною з іншого світу»

Також, за її словами, частими порушеннями, зафіксованими спостерігачами ОПОРИ в день голосування, були спроби видачі членами виборчих комісій бюлетеня без пред’явлення виборцями належних документів (паспорта або тимчасового посвідчення громадянина України, військового квитка – для військовослужбовців строкової служби). Такі зловживання з боку суб’єктів виборчого процесу мали місце на 14,5% виборчих дільниць, однак не було ознак їх застосування у системний чи завчасно спланований спосіб.

В цілому, за даними ОПОРИ, робота абсолютної більшості дільничних виборчих комісій в день голосування проходила з дотриманням положень українського законодавства і за відсутності явних ознак системних зловживань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-