Чотири штаби - чотири способи життя, або Ніч напередодні Дня дурня

Чотири штаби - чотири способи життя, або Ніч напередодні Дня дурня

Репортаж
Укрінформ
Журналіст Укрінформу провів ніч в штабах кандидатів у президенти

Як же багато можуть розповісти про країну вибори її президента. Розповісти про її переваги і запити, болі і тривоги, комплекси та досягнення, про справжніх і уявних авторитетів, про естетичні та музичні смаки. Ніколи все перелічене не проступає так виразно, як під час виборів президента. Це була найвипукліша передвиборча кампанія, а за силою драматизму навіть порівнювана з тим, що ми пережили в 2010 році.

Три рейтингових кандидати демонстрували різні види популізму, але осідлали головні опозиційні теми: об’єднання, «злодійкуватої влади», соціальної справедливості, майбутніх «дешевих благ», швидкого закінчення війни. Чинний президент хвалився, виправдовувався і дякував.

Що відбувалося в штабах фаворитів президентської гонки?

ЛІДЕР ПЕРЕГОНІВ: «НА ЖИВОТІ НАБʼЮ ТАТУ - СЛУГА НАРОДУ»

«У мене майже все є: гідність і честь. І навіть крики браво», - на великому екрані залу в бізнес-центрі “Парковий” звучав саундтрек у виконанні кандидата в президенти, і показували прощальні кадри третього сезону “Слуги народу”.

Десять хвилин тому закінчилася вечірка або кандидатське паті. Журналістів розважали як на хорошому корпоративі, задавали складні загадки, пропонували робити ставки і вигравати. У барі, що межує із залою для конференцій, була випита добра сотня пляшок просекко та італійського сухого вина. Я прийшла пізніше і не побачила модної ресторанної їжі. Хоча дегустація кандидатських страв - це такий мастхев для журналістів, які сьогодні зовсім не голодні. У крайньому випадку, ті, хто працює в штабах кандидатів, їдять в таких місцях швидше з цікавості.

- Вадиме, - звертаюся я до головного юриста кампанії Володимира Зеленського Вадима Галайчука, і киваю в бік кадрів, які демонструють. - Я дивилася всі сезони “Слуги народу”. У третьому з них показано двадцять вісім Україн. Ви образили почуття величезної кількості людей. І навряд чи заявили про Зеленського як про зрілого політика.

- Шкода. Ну є такий прийом в кінематографі - гротеск або доведення до абсурду, адже у фільмі закінчилося все добре. Єдина Україна - цінність для нашого кандидата.

- А він готовий до такої посади?

- Якщо б я думав, що не готовий, то не працював би з ним. Я знайомий з Володимиром багато років по різних бізнес-проектах, і мені завжди подобалося, як він приймав рішення. І потім, в процесі гонки Зеленський і його виборець знайомляться одне з одним.

- Ви не відповіли на одне питання під час прес-конференції. Привітав вас Коломойський?

- Мене ні, - посміхається юрист, - чутки про його роль і вплив сильно перебільшені.

- А скільки обійшовся цей зал і бенкет?

- Самому хотілося б знати, але місце недешеве.

- Я вітаю вас з перемогою в першому турі.  Але якщо ви виграєте, що буде з гуманітарною політикою?

- Що ви маєте на увазі? Хіба зараз є особлива гуманітарна політика?

- Звичайно. Націоцентрична політика очевидна. Декомунізація. Закон про мову. Єдина Помісна церква.

- Володимир Зеленський - розумна людина, він не буде стрімко все змінювати. Подумайте, він стає президентом напередодні парламентських виборів. Помилкова політика позбавить його підтримки парламенту.

Я дивлюся на всі боки, ніколи раніше на такому заході не збиралася така різношерстна публіка. Тут тобі і футурологи-культурологи та шоумени. І російський політик Ілля Пономарьов та литовець з українським паспортом Айварас Абрамавічюс. Що ж, багата українська земля на керівні посади. Всім вистачить, чомусь подумала я похмуро.

Сергія Лещенка вмовляли сказати, що йому пообіцяв Зеленський у разі перемоги. Той віджартовувався, але роздавав коментарі.

Підходжу до колишнього міністра економіки.

- Айварасе, ви вірите, що, допомагаючи Зеленському, робите благо для України?

- Так. Невже вас лякає його молодість?! Ось подивіться, кого обрали президентом Словаччини? Молодість - це тренд.

- Не тільки молодість. Він не знає ставки податків.

- Ну і що з того? У нього будуть хороші радники. Між порядністю і професіоналізмом правильно обирати порядність. Порядність видно в усьому, у стосунках з сім'єю, з партнерами, зі звичайними людьми. Професіоналізм наживний.

- А Коломойський?

- За спиною кожного кандидата стоїть великий бізнес, так розвивалася Україна.

Айварас був відмінним тренером з баскетболу.

- Як ви потрапили до нього в команду?

- Мене запросив Сергій Лещенко.

Пора було закінчувати. Сьогодні Зеленський більше не виступав. Якщо не брати до уваги чергового саундтрека: «На животі, ось тут, наб'ю тату: «Слуга народу». На прес-конференції треба буде запитати, наскільки далеко він піде в своєму телеобразі, і чи буде тату.

Хоча треба віддати належне. Один здоровий меседж від непідготовленого і явно розгубленого Володимира Зеленського пролунав. Він не буде боротися, якщо народ не прийме його президентства.

ЯК ПОЧИНАВСЯ ВЕЧІР: ОСТАННІЙ ПРЕЗИДЕНТСЬКИЙ ШАНС

Штаб Зеленського був другим. Наш вояж почався з Батьківщини. Ми приїхали в прес-центр кандидата в президенти Юлії Тимошенко на вулиці Десятинній за годину до оголошення результатів національного екзит-полу.

Приїхали, знаючи, що за попередніми даними вона третя в списку претендентів на президентський пост. Юлія Тимошенко завжди була яскравим політиком. Над нею можна жартувати, не довіряти, відчуваючи нещирість, але вона завжди була помітною фігурою політичного процесу. І хоча в українській політиці вона назавжди, ці президентські вибори точно для неї останні. Якщо, звичайно, вона хоче зберегтися, як третя в рейтингу, а не просто безславно скотитися до одиниць у відсотках. Як вона прийме поразку, цим питанням задавалася не лише я, а й багато інших журналістів. 

Брифінг Юлії Тимошенко після закінчення голосування на виборчих дільницях / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

Взявши шматочок кіша, приєднуюся до колег за столиком. Вони їдять солодощі з буфета ЮВТ, і ми обговорюємо, чи зможе вона спокійно піти.

- Припускаю, що ми зараз побачимо Юлині сльози, - ділиться одна з колег, - все таки - це програш.

Але сльози ЮВТ побачити не так просто. Вона показала це, коли починалася прес-конференція. Спочатку виступали члени команди: Сергій Власенко, Сергій Соболєв, Іван Крулько.

Основні меседжі конференції: результати екзит-полів неправильні, ми перемогли, нам під час кампанії заважали силовики, соціологи продажні, ми перемогли, СБУ чинила провокації проти штабів.

Я підходжу до промовців і прошу уточнити відповіді.

- Ви сказали, що СБУ заблокувала роботу серверів на декількох дільницях. Скажіть, який сенс це робити, адже сервери це одне, але все вирішуватимуть протоколи з мокрими печатками?

- Ну як? Щоб штаб і наша сила понесли іміджеві втрати, щоб створити напругу, - каже Іван Крулько.

- Ви сказали, що не довіряєте результатами голосування, тому що вибори в Об'єднаних територіальних громадах були для вас успішними. Але хіба це логічно: ми, мовляв, не віримо, що програли президентські, тому що раніше виграли місцеві, - питаю я у давнього соратника Тимошенко Андрія Сенченка.

- Ні, не так, - протестує він, - Ми сказали, що провели свій екзит-пол, він великий, і його результати підтверджують наші попередні вибори, - уточнює він.

Ще через десять хвилин на сцену виходить Юлія Володимирівна. Її стиль хтось знаходить бездоганно-елегантним (великі гудзики, запонки на біло-молочній сорочці), хтось удаваним. Так чи інакше, Юлія Володимирівна зовсім не плакала, вона знову повторила тезу про те, що її перемогу намагаються вкрасти. Порівнюючи її поразки 2010 року і зараз, думаю, що в цей раз їй задали дуже мало питань. Тоді зал вирував, а зараз у людей знайшлося три-чотири запитання.

За яких умов готова визнати поразку, ЮВТ не відповіла. На запитання, чи буде виводити людей на вулиці, сказала побічно, мовляв, ми за мир.

Пізніше ми підійшли до Олексія Мустафіна, журналіста і політтехнолога, що співпрацює з її штабом.

- Чи не буде Юлія Володимирівна виводити людей на вулицю, протестуючи проти результатів виборів?

- Вона завжди була відповідальним політиком. Не буде, - запевнив мене Олексій Мустафін.

АРСЕНАЛ. ЗАЛ ЩАСЛИВИХ ЛЮДЕЙ

Ми приїхали в Арсенал, коли звідти вже поїхав чинний президент, кандидат Порошенко. Але колеги розповідали, що під час брифінгу він тріумфував. Дякував прихильникам, говорив, що готовий вести діалог з молоддю і просив зрозуміти, що в РФ доведеться розмовляти не з Галкіним, а з Путіним.

Тиняючись локаціями Арсеналу, знаходжу парочку штабістів. Ми вітаємося, по ходу перемиваємо кістки колишнім демократам, які довгий час фінансувалися Луценком, а, випавши з депутатської обойми, ллють бруд на Порошенка.

- Ображене чоловіче самолюбство для України гірше агресора, - роблю я висновок і переходжу до більш актуального питання.

- Як ви збираєтеся вигравати другий тур? У Зеленського 30 відсотків пишемо, 40 (другого туру) в голові.

- Будемо думати. Будемо розповідати. Це українське - це російське. Будемо показувати перспективи, залучати всіх студентів, а не тільки тих, кому полюбився конкурент. І потім врахуй — голоси Юлі, це не Юля. Її електорат Західної України - наш, національно орієнтований виборець не прийме Зеленського. Та й інші не будуть голосувати за вказівкою тих, кому віддали голос в першому турі.

- Що ви вважаєте успіхом кампанії?

Брифінг Петра Порошенка / Фото: Генадій Мінченко, Укрінформ; Микола Лазаренко

- Ми йшли з Тимошенко в рейтингах довго один - в один. Якщо б зараз у результатах був міліметраж, саботувати результати було б легко. Але 3-5 відсотків відриву, це добре. Ми не боїмося перерахунку, вибори вже визнали всі спостерігачі.

Мені розповідають жахливі історії про те, що це нібито штаб найближчої конкурентки намагався зривати вибори на дільницях і навіть кинув гранату в штаб у Чернігові. Я ділю інформацію на два і думаю, що якщо Тимошенко не поспішає з протестами і не робить скандалу, значить вона змирилася з поразкою. День покаже.

ЮРІЙ БОЙКО: МІЛЬЙОНЕР-ТЕХНОКРАТ ТЕЖ ХОЧЕ В ПЕРШИЙ ТУР, АЛЕ НЕ НАПОЛЯГАЄ

Останнім у нас був штаб Юрія Бойка. Ми поїхали, оскільки проросійський кандидат - обов'язкова частина нашої виборчої драматургії. Опозиційна платформа «За життя» Юрія Бойка і Віктора Медведчука, які розбіглися з Опоблоком, демонструє свою близькість з РФ. Цей дует покликаний задовольняти запит людей на радянське минуле і зв'язок з Росією. А зустріч з російським прем'єром робить його в очах частини суспільства повноважним комунікатором. Що привозить з Москви Бойко - зрозуміло. Обіцянки знизити ціну газ, якщо буде російський. Після останнього приїзду він заявив, що російський ринок необхідно повертати, необхідно купляти російський газ не через посередників,  - і стривожився питанням транзиту газу через Україну. Капітуляція під обіцянку припинити війну - ось так формулюється цей кандидат. Програма Юрія Бойка, починаючи з 2014-року, - це антитеза української ідентичності.

Але я б не сказала, що це має великий успіх у виборців і журналістів. Коли я приїхала в штаб, там було три журналісти, які періодично включалися в канал News One. Певний час ми сидимо в залі і чекаємо брифінгу. Сюди виходить Наталія Королевська, говорить про те, що Юрій Бойко ще побореться за Луганщину і Донбас, що добре набирає на Півдні і що вони ще позмагаються за друге місце.

До моменту закінчення цього брифінгу всі інші штаби вже закривалися. Горе-деголлі та заповзяті рейгани пішли спати. Україна, така різна, готувалася до другого туру.

Лана Самохвалова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-