Проросійські кандидати не мають шансів на виборах в Україні - Die Presse

Проросійські кандидати не мають шансів на виборах в Україні - Die Presse

Укрінформ
Результати екзит-полів на президентських виборах в Україні засвідчили, що кандидати з явно проросійською програмою на сьогодні не мають жодних шансів на перемогу у виборчому процесі.

Про це йдеться у публікації впливової австрійської газети Die Presse, присвяченій виборам Президента України.

"Якщо під час минулих президентських виборів у цій східноєвропейській країні прозахідному курсу протистояв сильний, дружній до Росії табір, то під час нинішнього волевиявлення ці кандидати були посунуті на задні місця. Це стало проявом змін, які відбулися протягом останніх п’яти років як наслідок Майдану та подальших конфліктів з Москвою. Коротко кажучи: з явно проросійською програмою сьогодні в Україні жодні вибори не виграти. Анексія Криму Кремлем та війна на Донбасі згуртували громадян та зміцнили національну самосвідомість. Крім того, традиційно проросійський електорат в цих районах також здебільшого втрачений", - йдеться у статті кореспондентки Ютти Зомербауер.

Читайте також: ЦВК опрацювала понад 20% протоколів: лідери незмінні

В матеріалі наводяться результати екзит-полів, згідно з якими перше місце посідає Володимир Зеленський, друге - Петро Порошенко, третє - Юлія Тимошенко, "якій, очевидно, вже втретє не вдалося стати Президентом".

Автор зазначає, що усі три фаворити президентської кампанії виступали за подальше зближення України з ЄС та НАТО, маючи лише окремі нюанси у своєму прозахідному курсі.

Поруч з цим у статті вказується на те, що Зеленський розставляє трохи інші акценти, ніж його конкурент Порошенко: "Він поводиться у питанні Росії більш помірно, говорить у своїх інтерв’ю переважно російською мовою і висловлював сподівання під час виборчої кампанії на відверту розмову віч-на-віч з Володимиром Путіним".

"Хороший результат політично недосвідченого коміка та кінопродюсера пояснюється загальним розчаруванням після п’яти років перебування у владі Петра Порошенка. Багато людей незадоволені главою держави, який виповнив лише частину своїх обіцянок від 2014 року", - поділилася думками австрійська журналістка.

Читайте також: Саакашвілі заявив, що не приїде в Україну 1 квітня

Водночас, додає вона, за Порошенком стоїть значна частина армії та адміністративного апарату, а в заслугу йому ставиться, зокрема, забезпечення безпеки в неспокійні часи. Щодо ж новачка Зеленського, то навіть прихильники вказують на його недосвідченість.

Як вважає австрійська журналістка, питання щодо переможця виборів у другому турі залишається відкритим: "Перемога залежить, окрім іншого, від рекомендацій щодо голосування від інших 37 кандидатів, а також від загальної мобілізації виборців. Медійні скандали, які в останні тижні лише накопичувалися, також можуть вплинути на думку виборців у наступні три тижні".

Як повідомлялося, 31 березня в Україні відбувся перший тур виборів Президента. За даними ЦВК, явка виборців становила 63,52%.

За даними національного екзит-полу, найбільше голосів виборців отримує шоумен Володимир Зеленський – 30,6%, друге місце посідає чинний Президент Петро Порошенко з 17,8%, третє місце - лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко зі 14,2% голосів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-