Явка виборців у Німеччині становить 7,3%

Явка виборців у Німеччині становить 7,3%

Уточнено
Укрінформ
На момент закриття виборчих комісій на п'яти закордонних ділянках у Німеччині явка становила 7,3%: проголосували 7254 особи з майже 100 тисяч, внесених до виборчих списків.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, в Берліні з 16 725 внесених у виборчі списки осіб проголосували 1787. У генеральних консульствах у Мюнхені з майже 30 тисяч людей, внесених у списки, прийшли проголосувати 1802 особи; у Гамбурзі взяли участь у голосуванні 927 людей із близько 16 тисяч; у Франкфурті проголосували 1186 осіб із понад 13 тисяч; у Дюссельдорфі – 1552 із більш як 20 тисяч.

«В Берліні проголосували 1787 виборців, що становить 10,7 відсотка», - сказав кореспонденту голова виборчої комісії Валерій Сірик.

В Берліні завершилося голосування / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Читайте також: На виборах проголосували 63,52% виборців за даними зі 151 округу - ЦВК

За його словами, було кілька незадоволених виборців, яких, як виявилося, не було в списках. Але, як зауважив голова комісії, це сталося з причин, які не залежали від виборчої комісії. Таких осіб було менш як 40.

Був курйоз і «протилежного характеру»: у списах виборців опинився юнак, 18 років якому виповниться лише через кілька тижнів, а проголосувати йому дуже хотілося. Активному громадянину довелось відмовити.

Євген Гессен, офіційний спостерігач на виборах також звернув увагу аспект відсутності в списках.

«Наші люди мають слабку уяву про свої права, особливо щодо виборчого права: люди намагалися висловлювати претензії до членів комісії при тому, що інформація про необхідність перевірити наявність свого прізвища в реєстрі виборців проходила скрізь... Претензії часто безпідставні», - каже спостерігач.

Читайте також: Документи, агітація та фото: КВУ назвав основні порушення на виборах

Гессен віддав належне роботі комісії: все проходило чудово, ситуація була стабільна та контрольована, політичної агітації або правопорушень не зафіксовано, комісія відповідала запросам виборців. Водночас його здивувало, чому так мало наших земляків, які проживають у Німеччині, взяли участь у виборах.

Тетяна Ончул також підтвердила відсутність порушень. «Все проходило мирно, організовано, культурно, без ексцесів», сказала спостерігачка.

Окрім спостерігачів на дільницях працювали українські журналісти. Німецькі та інші західні не виявили зацікавленості, а російські, напевно, не ризикнули проявляти активність. При цьому неподалік від посольства кореспондент побачила знімальну групу каналу «Росія», які сказали, що проводять «екзит-пол».

Загалом в списки для голосування столиці ФРН, виборчий округ якої охоплює окрім Берліна також федеральні землі Бранденбург, Мекленбург-Передня Померанія, Тюрингія, Саксонія та Саксонія Ангальт, внесені 16.725 виборців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-