Німецький політикум не має “фаворитів” на виборах в Україні - професор історії

Німецький політикум не має “фаворитів” на виборах в Україні - професор історії

Фото
Укрінформ
У німецького політикуму немає «фаворитів» серед кандидатів на вищий пост в Українській державі.

Таку думку в бесіді з кореспондентом Укрінформу висловив у день голосування на виборчій дільниці 900059, яка організована в Посольстві України у ФРН, професор історії України в Європейському університеті Віадрина (Франкфурт-на-Одері), директор мережі дослідників Східної Європи PRISMAUKRAЇNA в Берліні, автор шести книжок та кількасот наукових публікацій Андрій Портнов.

«Загалом, якщо ми говоримо про фаворитів (не будемо про всіх 39 кандидатів), то в принципі німецький уряд готовий працювати з тим, кого легітимно обере Україна. У них фаворита немає, це ілюзія думати, що є кандидат чи кандидатка, найбажаніша для Німеччини», - сказав Портнов, зазначивши, що в нього було багато розмов з німецькими колегами, політиками та дипломатами.

Чи не найважливішим для України на сьогодні він вважає повне визнання суспільством легітимності результатів першого туру, «щоб наше суспільство сприйняло тих двох кандидатів як справді волевиявлення населення країни».

На виборчу дільницю в Посольстві України у ФРН з Франкфурта-на-Одері (земля Бранденбург) приїхало також кілька студентів. «Краще проголосувати зараз, щоб потім 5 років не жаліти», - пояснив Укрінформу один із хлопців, Орест.

Не могли пропустити день голосування й українці з більш віддалених місць. «Приїхали віддати свій голос за Україну», - каже за всю групу лідер українців Лейпцига (Тюрінгія) Оксана Макагон. Для її родини це й справді свято – вперше бере участь у голосуванні син. Лейпцігські українці фотографуються на фоні Посольства з прапором, який їм привезли з фронту.

Читайте також: Кібератаки не можуть вплинути на результати волевиявлення — ЦВК

Також з державним прапором приїхали волонтери з Ерфурта, Тюрінгія. Понад три години знадобилося їм, щоб дістатися з цієї однієї з найвіддаленіших точок від Берліну.

«Ми маємо обрати президента», - сказав волонтер Віталій Валентінов. Окрім виборів, він із колегами використали приїзд до столиці ФРН для того, щоб відвідати шпиталь бундесверу, де проходять лікування поранені українські військові.

Загалом у ФРН в українському Посольстві голосують українці з Берліна і федеральних земель Бранденбург, Мекленбург-Передня Померанія, Тюрингія, Саксонія, Саксонія Ангальт.

По всій Німеччині в 5 консульських округах до списків виборців внесено майже 100 тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-