Бойко і Тимошенко стали головними замовниками

Бойко і Тимошенко стали головними замовниками "джинси" у березні — ІМІ

Інфографіка
Укрінформ
Основними замовниками політичної "джинси" під час президентської кампанії в березні стали партія “Опозиційна платформа – За життя” та кандидат у президенти Юрій Бойко, а також кандидат у президенти Юлія Тимошенко.

Про це свідчать результати дослідження політичної "джинси", проведене ГО "Інститутом масової інформації" в період з 4 по 22 березня 2019 року в 13 популярних інтернет-ЗМІ.

За даними дослідження, близько третини (31%) політичних матеріалів із ознаками замовності в березні стосувалися діяльності партії “Опозиційна платформа – За життя” та кандидата в президенти Юрія Бойка, який є співголовою цієї політсили. Найбільше матеріалів з ознаками замовлення на їхню користь було зафіксовано на сайтах 112-го каналу (112.ua), Newsone (newsone.ua) та "Знай.юа" (znaj.ua).

Друге місце серед замовників посіла Юлія Тимошенко, на користь якої було зафіксовано 15,5% матеріалів із ознаками замовності. Зокрема, Тимошенко просували сайти "Обозреватель" (obozrevatel.com), "РБК-Україна" (rbc.ua) та сайт 24 каналу (24tv.ua).

На користь кандидатів Володимира Зеленського та Петра Порошенка в моніторинговий період було розміщено по 10% політичних матеріалів із ознаками замовності.

В ІМІ зазначають, що найбільше матеріалів на користь Зеленського було зафіксовано на сайті "Знай.юа" (znaj.ua), а на користь чинного президента – на сайтах "Сегодня", 112 каналу (112.ua) та "Обозреватель" (obozrevatel.com).

На користь кандидата Анатолія Гриценка було розміщено 9% матеріалів з ознаками замовності, і розміщувалися вони переважно на "Обозревателе" (obozrevatel.com) та сайті 24 каналу (24tv.ua).

Загалом найбільше матеріалів із ознаками замовлення політичного характеру було виявлено на сайті "Обозреватель" (obozrevatel.com) – 189 матеріалів за три періоди моніторингу в березні, а також на сайті 112 каналу (112.ua) – 184 матеріали та сайті "Знай.юа" (znaj.ua) – 120 матеріалів.

Не було виявлено за всі періоди моніторингу замовних матеріалів політичного спрямування на сайтах "Українська правда" (pravda.com.ua) та "Новое время" (nv.ua). На сайтах "Ліга" (liga.net) (один матеріал) та "ТСН" (tsn.ua) (дев’ять матеріалів) було зафіксовано лише неналежно марковані матеріали.

Загалом, за даними дослідження, протягом трьох тижнів березня 2019 року в 13 інтернет-ЗМІ було зафіксовано 916 матеріалів з ознаками замовлення політичного спрямування. З них лише 5% були марковані як рекламні, проте навіть це маркування не відповідало Закону "Про рекламу" (назвами рубрик були "Актуально", "Новини компаній", "Вибори").

Читайте також: ІМІ: Тимошенко та “За життя” є основними замовниками "джинси" в онлайн-ЗМІ

Моніторинг проводився в періоди з 4 по 8, з 11 по 15 та з 18 по 22 березня 2019 року в таких ЗМІ: "Обозреватель" (obozrevatel.com), "Знай.ua" (znaj.ua), 24 канал (24tv.ua), "Гордон", "Українська правда" (pravda.com.ua), "Новое время" (nv.ua), УНІАН, "Сегодня", ТСН (tsn.ua), 112.ua, Newsone (newsone.ua), "РБК-Україна" (rbc.ua), "Ліга" (liga.net). Вибірка охоплює всі новини, що вийшли на сайтах за вказаний період (близько 50 тисяч повідомлень).

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews Network.

31 грудня 2018 року в Україні стартувала кампанія чергових виборів президента, призначених на 31 березня 2019 року.

ЦВК 8 лютого завершила процес реєстрації на посаду глави держави - усього було зареєстровано 44 кандидатів. Пізніше п’ять кандидатів відмовилися від балотування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-