Місце голосування змінили понад 300 тисяч українців

Місце голосування змінили понад 300 тисяч українців

Укрінформ
Понад 1400 виборцям відмовлено у тимчасовій зміні місця голосування без зміни виборчої адреси на виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Про це розповів керівник Служби розпорядника Держреєстру виборців Олександр Стельмах під час круглого столу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Зрозуміло, що була певна кількість відмов нашим громадянам у тимчасовій зміні (місця голосування — ред.). Загалом таких відмов було 1416”, - сказав Стельмах.

Найпоширенішою причиною відмов, як зазначив Стельмах, є невключення виборця в реєстр виборців.

“Виборець, який не включений до реєстру виборців, не може скористатися таким правом (тимчасова зміна місця голосування без зміни виборчої адреси - ред.). Так, 319 таких громадян отримали відмови”, - пояснив керівник Служби розпорядника Держреєстру виборців.

Окрім того, зауважив він, відмови у тимчасовій зміні місця голосування отримали громадяни, які не мають зареєстрованого місця проживання.

“Також є випадки, коли визнано заяву необґрунтованою. Таких 183 випадки, і ще 179 випадків, коли відмовлено з причини, що виборець уже змінив собі тимчасове місце голосування”, - додав Стельмах.

Водночас він зауважив, що правом тимчасової зміни місця голосування скористалися 315 725 громадян.

“Якщо казати про перелік мотивів, які стали підставою для тимчасової зміни місця для голосування, то на першому місці в нас фактичне проживання виборців не за місцем своєї реєстрації”, - розповів Стельмах.

За його словами, цю причину вказали у своїх заявах майже 25% із 315 725 громадян.

“Хочу сказати, що життя не стоїть на місці, і серед тих громадян, які вже оформили тимчасову зміну місця голосування, не скористається таким правом 81 особа, тому що вони вже включені в списки виборців у лікарні. Ще троє вже встигли з’явитися в органах виконання покарань, а 4 - в СІЗО”, - додав Стельмах.

Як повідомляв Укрінформ, 31 грудня 2018 року в Україні стартувала кампанія чергових виборів президента, призначених на 31 березня 2019 року.

Читайте також: Рекордна кількість кандидатів створила “дірку” у виборчому бюджеті ЦВК

Громадяни України, які не зможуть проголосувати на виборах за місцем реєстрації, мали можливість скористатися процедурою тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Для цього потрібно було не пізніше ніж за 5 днів до дня голосування подати до відділення Державного реєстру виборців заяву та підтверджуючий документ (наприклад, довідку з роботи чи навчання).

Для жителів тимчасово непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей і Криму такі підтверджуючі документи не потрібні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-