Фото заповненого бюлетеня є порушенням таємниці голосування - МВС

Фото заповненого бюлетеня є порушенням таємниці голосування - МВС

Укрінформ
Показати іншій особі свій виборчий бюлетень з результатами голосування - означає порушити таємницю голосування. Розказати про свій вибір у приватному спілкуванні або особам, які роблять екзитпол - ні.

Про це на брифінгу заявив радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Публічна демонстрація - це коли особа вийшла з кабінки, і, наприклад, показала свій бюлетень, як вона проголосувала. Те, що громадянин у приватному спілкуванні сказав друзям, дружині, людині, яка робить екзитпол, як він проголосував, це не є порушенням таємниці голосування", - сказав Варченко.

Він нагадав, що згідно законодавства, голосування є таємним, контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування або відеофіксація у будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняється і є порушенням таємниці голосування.

Читайте також: Герасимов: Провокації на вулицях - спроба поставити вибори під загрозу

Варченко уточнив, що ст. 159 КК України передбачає, що за порушення таємниці голосування виборець може понести покарання у вигляді до трьох років обмеження волі. Для членів дільничної виборчої комісії чи посадових або службових осіб, що уповноважені на проведення виборів або є суб'єктами виборчого процесу, наприклад, спостерігачів, передбачена відповідальність у вигляді трьох років позбавлення волі.

"Також не можна агітувати в день голосування до закінчення результатів голосування", - сказав радник міністра.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-