Верховний суд дав

Верховний суд дав "зелене світло" платній передвиборчій агітації

Укрінформ
Верховний суд визнав законність роз’яснення Центральної виборчої комісії щодо ведення передвиборної агітації.

Про це повідомляється на сайті ЦВК.

“Рішеннями двох колегій Верховного суду було встановлено, що постанова ЦВК від 22 лютого 2019 року № 376 ухвалена в межах її компетенції з метою однакового застосування, забезпечення реалізації і захисту конституційних виборчих прав громадян під час виборчого процесу з виборів Президента України”, - ідеться в повідомленні

У ЦВК розповіли, що 4-5 березня Верховний суд виніс рішення у справах за позовами кандидатів на посаду Президента Анатолія Гриценка і Віталія Купрія до Центральної виборчої комісії щодо правомірності постанови Комісії № 376 "Про роз’яснення щодо реалізації положень частини шостої статті 64 Закону України "Про вибори Президента України.

Читайте також: ЦВК збільшила кількість населених пунктів на Донбасі, де можна голосувати

Зазначається, що судом було всебічно проаналізовано правову позицію кожної зі сторін, усі заявлені документи були предметом судового розгляду.

За даними Центрвиборчкому, у рішеннях ВС зазначається, що ухвалене ЦВК роз'яснення стосується питання відокремлення непрямого підкупу виборців у процесі передвиборної агітації від заборон та/або обмежень, установлених в законодавстві щодо проведення передвиборної агітації.

Крім цього, підтверджено, що роз'яснення і рекомендації ЦВК можуть стосуватися інших осіб, окрім виборчих комісій чи комісій з референдуму, адже обов'язковість їх виконання, по своїй суті, означає необхідність їх врахування усіма особами при вирішенні питання щодо застосування законодавства про вибори і референдум, яке охоплюється відповідним роз'ясненням та/або рекомендацією.

Крім того, у ЦВК зауважили, що відповідно законодавству встановлена і вимога комісії щодо неухильного здійснення фінансування проведення передвиборної агітації виключно через виборчі фонди, що має стосуватися необхідності відшкодування витрат фізичних осіб, залучених до безпосереднього здійснення заходів передвиборної агітації на безоплатній основі, на телефонні послуги, проїзд, харчування, проживання та інші витрати в разі здійснення передвиборної агітації в іншому населеному пункті тощо.

“Вказаними рішеннями доведено легітимність прийнятого Центральною виборчою комісією роз'яснення та його відповідність закону”, - підкреслили в Центрвиборчкомі.

Водночас у ЦВК запевнили, що діяльність комісії “чітко визначена законами України”.

Раніше кандидат у Президенти на чергових виборах 31 березня Анатолій Гриценко повідомив, що суд задовольнив його позов і визнав протиправною і недійсною постанову Центральної виборчої комісії щодо роз’яснень окремих аспектів ведення передвиборчої агітації, зокрема, на підставі неоплачуваних договорів.

У відповідь на цю заяву Гриценка у ЦВК зазначили, що судове рішення за позовом кандидата у президенти Анатолія Гриценка про визнання неправомірною постанови Центральної виборчої комісії щодо роз’яснень окремих аспектів ведення передвиборчої агітації не набрало законної сили і буде оскаржено Центрвиборчкомом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-