Майже половина обіцянок кандидатів не стосується повноважень Президента – КВУ

Майже половина обіцянок кандидатів не стосується повноважень Президента – КВУ

Укрінформ
Майже половина обіцянок кандидатів у президенти, які прописані у передвиборчих програмах, не стосуються конституційних повноважень Президента.

Такі результати моніторингу програм 12-ти найбільш рейтингових кандидатів у президенти озвучив аналітик Комітету виборців України Денис Рибачок на конференції з нагоди 25-річчя КВУ "Виборча кампанія в Україні: основні тенденції і проблеми", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Майже половина того, що обіцяють кандидати в президенти, не відноситься до повноважень Президента. Повноваження Президента і його компетенції досить чітко виписані в статті 106 Конституції України", - підкреслив Рибачок.

Комітет виборців провів моніторинг і аналіз програм 12-ти найбільш рейтингових кандидатів у президенти за 14 основними напрямками: зовнішня політика, армія, судова реформа, боротьба з корупцією, освіта, медицина, культура, децентралізація.

Аналітики КВУ визначили топ-5 тем, про які пишуть кандидати в своїх програмах.

«На першому місці питання економіки. В середньому 31% кожної програми кандидата - це економічний блок. Це питання того, як залучити в Україну інвестиції, що робити з податками, створення нових робочих місць, зарплати, тарифи, соціальні виплати, пенсії і так далі», - інформує Рибачок.

У результаті, за його словами, кандидати в президенти говорять про економіку вдвічі більше, ніж про безпеку, армію і зовнішню політику разом узяті.

На другому місці - питання правової політики, які згадуються в 11% програм.

«Лише третє місце в програмах - це питання безпеки і армії», - сказав Рибачок, та уточнив, що середньому 8% програм акцентують саме на цьому.

«Ще 20% - це загальні слова, красиві історії з життя кандидатів і дуже гарні епітети», - розповів Рибачок.

Аналітик також наголосив, що у передвиборчих програмах наявний негативний тренд – частина кандидатів пропагують недемократичні практики.

«Вже зараз низка кандидатів публічно закликають до впровадження смертної кари в Україні... хоча є рішення Конституційного Суду з далекого 1999 року, де взагалі було визнано, що смертна кара в принципі суперечить Конституції України», - зауважує Рибачок.

Серед негативних тенденцій, за оцінкою КВУ, й те, що половина найрейтинговіших кандидатів обіцяють повністю скасувати недоторканність народних депутатів, президента, суддів. Окремі кандидати спекулюють на ідеях відкликання виборцями депутатів і президента. Масово набувають поширення ідеї референдумів, які пропонується проводити в обхід парламенту і певних процедур, що мають бути визначені законом.

За аналізом КВУ, із 12-ти найрейтинговіших кандидатів 8 прямо підтримують вступ України в НАТО і зближення з ЄС, хоча їхні програми не корелюються з демократичними європейськими практиками.

Як зауважив Рибачок, ані міжнародні стандарти, ані національне законодавство не встановлюють критерії, за якими можна було би визначити змістовність чи беззмістовність виборчої кампанії.

"Передвиборча програма - це певний план дій, детальний документ, в якому кандидат розписує, що він робитиме протягом наступних 5 років відповідно до своїх повноважень, компетенції і так далі. По хорошому, якісна передвиборча програма - це готовий план дій уряду, готовий документ, який треба взяти і виконувати», зазначив Рибачок.

Він додав, що в Україні кандидати сприймають програму крізь призму передвиборчої агітації, а до реального плану дій програма жодного кандидата не має відношення.

Читайте також: Виборча агітація вже зайшла в брудну фазу звинувачень і фейків - депутат

Рибачок підкреслив також, що виборці мають вимагати від кандидатів якісних програм, а не обіцянок. Проте, за статистикою, близько 80% виборців не читають передвиборчі програми кандидатів.

Як повідомлялося, 31 грудня 2018 року в Україні стартувала кампанія чергових виборів Президента, призначених на 31 березня 2019 року. Загалом ЦВК зареєструвала 44 кандидатів на посаду голови держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-