Лише чверть переселенців знає, як змінити виборчу адресу - КВУ

Лише чверть переселенців знає, як змінити виборчу адресу - КВУ

Укрінформ
Внутрішньо переміщені особи зможуть взяти участь у чергових виборах Президента України 31 березня, якщо раніше напишуть заяву у найближчому відділенні Державного реєстру виборців про тимчасову зміну виборчої адреси.

Про це розповів генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель під час прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Кожна внутрішньо переміщена особа без проблем може проголосувати, прийшовши до відділення Державного реєстру, написавши заяву і змінивши місце для голосування”, - пояснив експерт.

За його словами, наразі в Україні офіційно налічується понад 1,6 млн внутрішньо переміщених осіб, проте, відповідно до соціологічних даних лише кожна четверта із них знає, як взяти участь у голосуванні на президентських виборах.

Читайте також: Рекордна кількість кандидатів ускладнить роботу виборчкомів - КВУ

Кошель також зазначив, що проголосувати на виборах Президента зможуть і громадяни, які нині проживають на тимчасово окупованій території. Він зауважив, що таким громдаянам потрібно раніше перетнути лінію розмежування й виїхати на підконтрольну Україні територію, піти до найближчого відділення Держреєстру виборців, написати заяву, а потім вдруге приїхати в день голосування.

Водночас голова КВУ переконаний, що кількість охочих голосувати на президентських виборах із непідконтрольної території буде невеликою і вимірюватиметься сотнями чи кількома тисячами.

“Для багатьох із них це буде серйозний ризик отримати проблеми із репресивними машинами так званих ДНР та ЛНР”, - додав Кошель.

На сайті Державного реєстру виборцівщодня оновлюється інформація про кількість громадян, які вже скористались тимчасовою зміною місця голосування. Станом на 6 лютого таких виборців — 10 тисяч 980 осіб.

Як повідомлялося, в Україні 31 грудня 2018 року стартував виборчий процес чергових виборів Президента України, призначених на 31 березня 2019 року. Висування кандидатів партіями або шляхом самовисування тривало до 3 лютого. Реєстрація кандидатів у Президенти триватиме до 8 лютого включно.

Наразі ЦВК зареєструвала 34 кандидатів на пост Глави держави: Ігоря Шевченка, Сергія Капліна, Валентина Наливайченка, Віталія Скоцика, Андрія Садового, Віталія Купрія, Євгенія Мураєва, Анатолія Гриценка, Геннадія Балашова, Ольгу Богомолець, Олександра Шевченка, Романа Насірова, Юрія Бойка, Олега Ляшка, Аркадія Корнацького, Олександра Вілкула, Юлію Тимошенко, Дмитра Добродомова, Олександра Мороза, Іллю Киву, Руслана Кошулинського, Олександра Данилюка, Сергія Таруту, Володимира Зеленського, Ігоря Смешка, Інну Богословську, Юрія Дерев'янка, Миколу Габера, Романа Безсмертного, Віктора Бондара, Віктора Кривенка, Сергія Кривоноса, Сергія Носенка та Руслана Ригованова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-