МЗС не буде реєструвати спостерігачів від Росії на вибори президента — Клімкін

МЗС не буде реєструвати спостерігачів від Росії на вибори президента — Клімкін

Укрінформ
Російська Федерація є країною-агресором і юридично неможливо допустити російських офіційних спостерігачів на вибори Президента України 31 березня.

Про це заявив очільник МЗС України Павло Клімкін на спільній із міністром закордонних справ Чеської Республіки Томашем Петршічеком прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми чітко сказали, що МЗС не буде реєструвати офіційних спостерігачів від Російської Федерації на наступні вибори. Це є наша політична позиція, це є свідчення того, що Росія є державою-агресором і навіть юридично допустити російських офіційних спостерігачів в Україну неможливо. Тому ми надіслали відповідне офіційне звернення до Бюро з демократії і прав людини, що російських спостерігачів тут бути не може”, - зазначив міністр.

За його словами, в історії ОБСЄ уже є “відповідні прецеденти”.

“Тут усе дуже чітко: що заявляє Росія щодо своїх прагнень, то вона може заявляти все, що завгодно, але за визначенням російських спостерігачів на цих виборах тут бути не може”, - запевнив урядовець.

Читайте також: Глава МЗС Чехії хоче на власні очі побачити Донбас та наслідки блокади Азова

Клімкін також нагадав, що згідно з чинним законодавством в Україні є два органи, які можуть реєструвати офіційних спостерігачів — це МЗС і Центральна виборча комісія.

У цьому контексті він висловив сподівання, що і ЦВК не реєструватиме російських офіційних спостерігачів на президентських виборах.

“Тим, хто зорганізовує нелегітимні вибори в окупованому Криму і на окупованому Донбасі, їх офіційним спостерігачам просто немає чого робити в Україні”, - підкреслив Клімкін.

Як повідомлялося, 21 січня, в Центральній виборчій комісії Росії заявили, що підготували перелік осіб, які, на думку Москви, мають стати спостерігачами на виборах Президента України 31 березня від ОБСЄ.

Міністерство закордонних справ України офіційно поінформувало Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ, що не прийматиме заявки від власників російських паспортів для реєстрації офіційними спостерігачами від іноземних держав або міжнародних організацій.

Центральна виборча комісія України закликала іноземні держави та міжнародні організації при прийнятті рішення про направлення офіційних спостерігачів на вибори Президента 31 березня врахувати, що Російська Федерація в Україні визнана державою-агресором.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-