Консул закликає українців Нью-Йорка прийти на вибори

Консул закликає українців Нью-Йорка прийти на вибори

Ексклюзив
Укрінформ
Консул України у Нью-Йорку Мирослав Кастран закликав українців міста взяти участь у президентських виборах та пояснив, що потрібно зробити, аби реалізувати своє виборче право.

Про це він розповів у коментарі власному кореспонденту Укрінформу у Нью-Йорку.

"Реалізація права голосу - це вклад у майбутнє своєї держави. Якщо ти вболіваєш за неї, прагнеш позитивних змін, і при цьому не хочеш лише нарікати, що все погано, - потрібно прийти на виборчу дільницю і реалізувати його”, - заявив він.

Консул додав, що кожного дня спостерігає збільшення інтересу з боку громадян України у Нью-Йорку до того, як проголосувати і що для цього потрібно. Він роз’яснив, як реалізувати своє виборче право вже 31-го березня 2019 року.

“Для того, щоби реалізувати своє право голосу, людині потрібно виконати дві вимоги. Перша: мати діючий закордонний паспорт. Друга: бути у списку виборців по тій чи іншій закордонній виборчій дільниці. Власне, цей період до виборів і відводиться для того, щоби людина подбала заздалегідь про дійсність свого паспорта і про включення себе - чи перевірку наявності свого прізвища - у списку”, - розповів він.

Кастран пояснив, що консульство веде активну роз'яснювальну кампанію. Всю інформацію щодо того, як перевірити свою наявність у списках та що необхідно для голосування, можна знайти на сайті консульства та його сторінці у Facebook.

За словами дипломата, консульство також використовує для інформування про вибори українські кредитівки і релігійні громади - Українську православну та Греко-католицьку церкви у США, з розрахунком на людей, які не користуються Інтернетом.

Він додав, що крім Нью-Йорка, у день виборів у США діятимуть ще три дільниці - у Чикаго, Сан-Франциско та Вашингтоні.

Кастран пояснив, що процедура перевірки наявності у списках цього року набагато простіша у порівнянні з попередніми виборами. Нині створений єдиний державний реєстр виборців. Перевірити свою наявність у ньому можна онлайн - на сайті реєстру. Він також містить інформацію про те, до якої дільниці приписані громадяни, якщо вони вже брали участь у попередніх виборах.

“Все що вам потрібно зробити - зайти у так званий “Особистий кабінет виборця”. Він доступний на сайті єдиного державного реєстру виборців… Одним кліком буквально - я сам ще раз для себе вчора перевіряв, як воно працює. Буквально за дві хвилини ви отримуєте підтвердження, де ви на сьогоднішній день зареєстровані та маєте право проголосувати”, - пояснив консул.

Він порадив найпростіший спосіб зареєструватися на вибори у разі, якщо прізвище відсутнє у списку. Потрібно скористатися правом стати на консульський облік у Генеральному консульстві - прийти із паспортом і принести документ, який підтверджує право на проживання у США. Можна також відправити паспорт і документи поштою - дистанційно. Після взяття на облік, людина попадає до списку виборців, які мають право проголосувати у консульстві, автоматично.

Читайте також: На президентські вибори планують прибути понад сто спостерігачів із США

Якщо ж в особи немає документу про легальні підстави перебування у США, вона все одно має право проголосувати. Для цього можна подати заяву про включення до державного реєстру виборців. Український паспорт все одно має бути дійсним. Це можна зробити, лише особисто завітавши до консульства.

У Генеральному консульстві у Нью-Йорку нині стоять на обліку 14 тисяч українських громадян. На минулих президентських виборах у голосуванні в Нью-Йорку взяли участь близько двох тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-