Фермери України відновлюють овочівництво, проте бракує сховищ - експерт

Фермери України відновлюють овочівництво, проте бракує сховищ - експерт

Укрінформ
Попри повномасштабне вторгнення РФ українські фермери змогли налагодити виробництво овочів, хоча наразі більшість із них доводиться імпортувати.

На цьому наголосив президент Української Плодоовочевої Асоціації Тарас Баштанник, передає Укрінформ з посиланням на асоціацію.

«Очевидно, що вже третій рік агресія росії проти України, справляла і продовжує справляти тиск на сільське господарство, зокрема на плодово-ягідний сектор. Що стосується ринків, то, очевидно, було втрачено південь України. Але наразі, можна впевнено сказати, що за цих неповних три роки, Україна в більшій мірі компенсувала виробництво овочів. Але ще не компенсувала зберігання”, - вважає Баштанник.

За його словами, Україна стала нетто-імпортером овочів, навіть «борщового набору», зокрема ввозяться капуста, морква, буряк, картопля тощо. Експерт пояснює це браком овочесховищ, які потребують великих інвестицій, і вважає, що не всі фермери готові вкладати в це свої кошти.

Окрім недостатніх потужностей для зберігання, проблему посилили й актуальні кліматичні умови та брак робочої сили.

“Щодо погоди, – середньорічні температури явно ростуть і для Київщини та центру України, вони вже досягли певних критичних показників. І це безпосередньо впливає і буде впливати на врожайність та сезонність культур. Що стосується проблеми людей – це парадоксальна ситуація. Навіть успішні господарства ті, що останні роки досить добре заробили на овочах, в цьому році або взагалі нічого не будуть сіяти, або зменшать площі попередніх культур”, - зауважив Баштанник.

Читайте також: В Україні знизилися ціни на картоплю - EastFruit

Президент асоціації зазначив, що наразі обговорюється можливість найму працівників з-за кордону. Питання лише в тому, наскільки це стане масштабним явищем і чи готове українське законодавство до такого кроку.

“З точки зору кадрового потенціалу, наші аграрії точно за рівнем вищі від середнього. Та й по технологіях ми особливо не поступаємось. Тому, що українські ягідники закладалися тільки останні 10 років, а європейським вже 15-20 років. За цей час технологія вирощування повністю змінилася”, – додає Тарас Баштанник.

За словами фахівця цьогоріч плодово-ягідний сезон в Україні ймовірно буде з переважно високими цінами, але й з викликами для виробників.

Директорка з розвитку УПОА Катерина Звєрєва зазначила, що ключові виробничі потужності залишаються під окупацією, зокрема тепличний кластер у Кам’янці-Дніпровському районі, центри виробництва кісточкових фруктів у Запорізькій та Херсонській областях, плантації цибулинних у Херсонській області та теплиці ранньої городини на півдні України.

За її словами, важко отримати точні дані про поточний стан цих окупованих територій, тож деякі виробники релокують свій бізнес у інші регіони України.

Як повідомлялось, Міністерство аграрної політики та продовольства оцінює загальну додаткову потребу місткості овочесховищ на рівні 340 тисяч тонн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-