У Києві презентували каталог українських виробників техніки для громад

У Києві презентували каталог українських виробників техніки для громад

Фото
Укрінформ
У межах політики «Зроблено в Україні» Федерація роботодавців України спільно з Міністерством економіки, Асоціацією міст України та офісом народного депутата Дмитра Кисилевського презентувала Каталог виробників «Українська техніка для громад».

Захід відбувся на полях ХХІІ Міжнародного промислового форуму в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

До каталогу увійшли 255 одиниць техніки, які виробляються на 32 підприємствах з 14 областей України. Зокрема, представлено громадський пасажирський транспорт (автобуси, тролейбуси, електробуси та трамваї), комунальну техніку (прибиральні машини, сміттєвози, поливальні та дорожні машини, самоскиди, трали, машини для землерийних робіт), спеціальну техніку (автоцистерни, причепи та напівпричепи, пожежно-рятувальна техніка, підіймальне обладнання, машини швидкої допомоги, фургони та вантажівки), а також навісне обладнання (ковші, щітки дорожні, снігоприбиральні відвали, вила для піддонів, косарки, пилососи для листя, подрібнювачі деревини, секатори та викорчовувачі).

Читайте також: Україна втричі збільшила виробництво військової техніки - Сметанін

Мета довідника - надати потенційним замовникам - передусім територіальним громадам, - інформацію про українських виробників та сприяти підвищенню попиту на товари, вироблені в Україні. За словами генерального директора Федерації роботодавців України Руслана Іллічова, це - лише перше видання каталогу, надалі ж інформацію постійно оновлюватимуть.

«Українські виробники більш гнучкі в переговорах, ніж їхні іноземні конкуренти. Наші заводи завжди готові виробляти техніку під конкретні потреби кожної громади. Під час війни велику роль відіграє доступність сервісного обслуговування техніки та спеціалістів. Із цих міркувань громадам варто віддавати перевагу продукції українських заводів, а не іноземних”, - наголосив Іллічов, говорячи про переваги замовлень у «своїх».

Окрім того, за його словами, йдеться про суттєвий мультиплікаційний вплив вітчизняного виробництва зі значним ступенем локалізації та з високою доданою вартістю на економіку України, створення нових робочих місць і повернення частини витрачених державою та громадами коштів до бюджету у вигляді податків і зборів.

У Києві презентували каталог українських виробників техніки для громад / Фото: Юлія Овсяннікова. Укрінформ

«Для прикладу візьмемо громадський транспорт - автобуси, електробуси, тролейбуси, трамваї. У каталозі міститься інформація про сімох виробників, 27 товарних позицій. Це техніка, яка серійно виробляється в Україні. Ми рахували, що, приміром, у виготовленні автобуса (матеріалів, агрегатів, деталей) задіяно близько 200 українських підприємств», - пояснив очільник Федерації роботодавців.

Інший приклад – високий ступінь локалізації виробництва комунальної техніки. У каталозі є дані про 81 товарну позицію такої техніки від 15 виробників.

«Йдеться саме про виробників, які реально виконують вимоги закону про локалізацію - ті, українська частка доданої вартості у собівартості чиєї продукції перевищує 20%. Потреба у такій техніці неабияка: за даними Асоціації міст України, кожна із понад 1400 територіальних громад країни потребує щонайменше по 5-7 одиниць комунальної техніки», - додав Іллічов.

Надзвичайний попит, за його словами, має спеціальна техніка - зокрема, пожежна й механізми та устаткування для розмінування.

«Вже маємо 17 виробників такої продукції. І, за даними колег з ДСНС, торік у вітчизняних виробників закупили техніки на 2,6 млрд грн. При цьому майже 800 млн грн було сплачено до бюджету як податки. Тобто ми в такий спосіб, поміж іншого, стимулюємо поповнення держказни», - підсумував Іллічов.

Як повідомлялося, 26 лютого 2024 року Президент України Володимир Зеленський оголосив про започаткування нової економічної політики «Зроблено в Україні». Вона має сприяти розвитку внутрішнього виробництва, залученню інвестицій в реальний сектор економіки та збільшенню нашого несировинного експорту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-