До бюджету повертається 40% грошей, витрачених державою на українські товари - Свириденко

До бюджету повертається 40% грошей, витрачених державою на українські товари - Свириденко

Фото
Укрінформ
До 40% коштів, які Україна витрачає на придбання товарів власного виробництва, повертаються до державного та місцевих бюджетів у вигляді податків і зборів.

Про це під час презентації політики «Зроблено в Україні» і каталогу виробників «Українська техніка для громад» повідомила перший віцепрем’єр - міністр економіки Юлія Свириденко, передає кореспондент Укрінформу.

Урядовиця нагадала, що, згідно з ухваленими 2021 року змінами до законодавства про публічні закупівлі (так званий закон про локалізацію), діє обов’язкова вимога щодо мінімальної частки місцевої (української) складової у собівартості товарів, що закуповуються за державний кошт. Зараз така частка має становити щонайменше 20% зі щорічним збільшенням на 5% (загалом до 40%).

Поки що дія закону поширюється на складну техніку й устаткування вартістю понад 200 тис. грн – передовсім, продукцію машинобудування.

«Машинобудування дає один із найбільших мультиплікаційних ефектів для економіки у вигляді робочих місць та податків до бюджету. До 40% коштів, витрачених державою на українські товари, повертаються українцям у вигляді зарплат і податків та зборів», - наголосила Свириденко.

Читайте також: Свириденко закликала партнерів купувати українську техніку для розмінування

Вона запросила українські громади та інших великих споживачів активніше долучатися до політики «Зроблено в Україні» й купувати продукцію вітчизняного машинобудування та переробної промисловості.

«Мета політики «Зроблено в Україні» - змінити структуру національної економіки, збільшити частку переробної промисловості у нашому ВВП. Поки що вона, на жаль, досить низька, менше 10%. Тоді як у розвинених країнах, які ми ставимо собі за приклад, ця частка перевищує 20%. І наше стратегічне завдання - досягти такого показника (не менше 20%) упродовж найближчих десяти років», - запевнила перший віцепрем’єр.

Юлія Свириденко оглянула експозицію техніки українського виробництва / Фото: Юлія Овсяннікова. Укрінформ

Вона наголосила, що в межах політики «Зроблено в Україні» у цьогорічному держбюджеті передбачено 45 млрд грн на низку інструментів, які сприятимуть підтримці українського виробника, розвитку реального сектору та формуванню стійкого попиту на вітчизняну продукцію.

Як повідомлялося, 26 лютого 2024 року відбулася презентація Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні», створеної за ініціативи Президента Володимира Зеленського. В центрі уваги - питання локалізації виробництва. За розрахунками Мінекономіки, реалізація передбачених програмою заходів має забезпечити додаткове зростання цьогорічного ВВП на 1%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-