Президент Світового банку готовий керувати кредитним фондом G7 для України

Президент Світового банку готовий керувати кредитним фондом G7 для України

Укрінформ
Президент Світового банку Аджай Банга заявив, що він «абсолютно» відкритий до управління фондом для України, якщо країни G7 вирішать спрямувати на це доходи від заморожених російських активів.

Про це Банга сказав агентству Reuters, передає Укрінформ.

Зазначається, що Банга бере участь у зустрічі міністрів фінансів країн G7 в Італії, які обговорюють концепцію такого кредиту. Він наголосив, що Світовий банк має великий досвід управління подібними невійськовими донорськими фондами, зокрема для Афганістану, і може «повторити» цю роботу з кредитом Україні.

Водночас Банга зазначив, що він не є учасником переговорів G7 щодо фінансування України і що представники Мінфіну США чи урядів країн «Групи семи» не зверталися до нього з цього питання. Однак він наголосив, що буде готовий це зробити. «Все, що я знаю, це те, що якщо вони вирішать надати його нам, чи буду я готовий? Так. Я міг би керувати таким фондом. Мені будуть потрібні гарантії, я повинен переконатися, що наші люди розуміють, як його використовувати», – сказав Банга.

Читайте також: Німеччина готова передати Україні доходи від заморожених російських активів - Reuters

Зазначається, що Світовий банк також провів велику оцінку збитків, завданих Україні війною, і в лютому підрахував, що для відновлення інфраструктури, житла та економіки після закінчення війни країні потрібно 486 мільярдів доларів, що майже втричі перевищує її річний обсяг економічного виробництва.

Банга сказав, що ця цифра, ймовірно, збільшилася через нещодавні ракетні удари Росії, але відмовився дати нову оцінку збитків.

«Тому я намагаюся працювати з українським урядом над реформами, які полегшать приватному сектору інвестування в умовах миру та стабільності. Україні дуже складно залучити достатню кількість приватних інвестицій для відновлення, якщо ви не проведете підготовчу роботу заздалегідь», - сказав Банга.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня агентство Reuters писало, що міністр фінансів США Джанет Єллен на зустрічі глав Мінфінів і керівників центробанків країн "Групи семи" (G7) в Італії переконуватиме партнерів підтримати план Вашингтона з передачі прибутків від заморожених російських активів для допомоги Україні.

Йдеться про відсотки, нараховані від $300 мільярдів російських суверенних активів, заморожених західними країнами після вторгнення Москви в Україну в лютому 2022 року.

Читайте також: Єврокомісія може в липні перерахувати Україні перші платежі від заморожених активів РФ

США запропонували план надання Україні $50 мільярдів допомоги за умови, що більшість витрат будуть погашені за рахунок надприбутків від заморожених суверенних активів РФ, а також нарахованих на них відсотків.

24-25 травня в Італії проходить зустріч міністрів фінансів країн G7. У суботу до міністрів приєднається міністр фінансів України Сергій Марченко.

Фото: Bloomberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-