Експорт олійної продукції через порти Одеси становить близько 75%-80% - експерт

Експорт олійної продукції через порти Одеси становить близько 75%-80% - експерт

Укрінформ
Експорт олійної продукції через порти Одеси зараз становить близько 75%-80%, до повномасштабного вторгнення ця цифра була близько 90%.

Про це в Укрінформі під час пресконференції на тему: «Блокування роботи ТОВ «ОЛСІДЗ БЛЕК СІ» сказав генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук.

"Як тільки відкрились порти Одеси, цей відсоток сягнув 75%-80%, а до війни був 90%", - сказав Капшук.

Він зазначив, що на початку повномасштабного вторгнення, коли були заблоковані порти, це був справжній колапс для галузі, адже Укрзалізниця взяла на себе близько 35% таких перевезень, автомобільний транспорт - близько 20%. При цьому логістичні витрати зросли приблизно в три-чотири рази, адже щоб доставити 1 тонну олії в Європу, це коштувало близько 353 євро.

Читайте також: США надали українським агропідприємствам 10 генераторів

Капшук нагадав, що 95% олії, що виробляється в Україні, експортується в більш ніж 100 країн світу, а Україна є лідером у світі по постачанню олії. Найбільше олії Україна експортує до Європи, трохи менше до Індії, Китаю та країн Африки.

Як повідомлялося, у 2023 році валове виробництво зернових та олійних культур становило близько 82 млн т, з яких зернових - понад 60 млн т, олійних - близько 22 млн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-