Марченко у США обговорив потреби України з керівництвом МВФ та Єврокомісії

Марченко у США обговорив потреби України з керівництвом МВФ та Єврокомісії

Фото
Укрінформ
Міністр фінансів України Сергій Марченко, перебуваючи з робочим візитом у Вашингтоні, на Весняних зборах МВФ та Групи Світового банку провів низку зустрічей з керівництвом Міжнародного валютного фонду та Єврокомісії, з якими обговорив нагальні бюджетні потреби.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба міністерства.

Зазначається, що під час зустрічі української делегації з директором Європейського департаменту МВФ Альфредом Каммером, заступницею директора Європейського департаменту МВФ Умою Рамакрішнан та керівником місії МВФ в Україні Гевіном Греєм сторони обговорили виконання Україною визначених умов за програмою МВФ Механізму розширеного фінансування (EFF).

У 2024 році програма EFF передбачає 5,4 млрд доларів США бюджетної допомоги Україні, з яких вже надійшло 880 млн доларів США в результаті успішного третього перегляду програми.

«Подальше функціонування програми МВФ є надзвичайно важливим, Україна відповідально виконує спільно визначені умови співпраці. Реалізація цих заходів та політик допоможе підтримати макрофінансову стабільність та сприятиме європейській інтеграції країни. У 2024 році в рамках програми EFF ми очікуємо успішно завершити ще три перегляди та, як результат, залучити бюджетну підтримку обсягом 4,5 млрд доларів США», - зазначив Марченко.

Міністр фінансів України під час зустрічі розповів про пріоритети державного бюджету на 2024 рік. Бюджет на безпеку і оборону у поточному році становить 46 млрд доларів США і є найбільшою статтею видатків. Також важливою задачею є своєчасне забезпечення всіх соціальних видатків. У цьому контексті він наголосив, що сьогодні фінансова підтримка міжнародних партнерів відіграє ключову роль.

Представники МВФ високо оцінили зусилля уряду України з адаптації фінансової системи до умов невизначеності, у тому числі заходи, які були впроваджені на початку 2024 року через затримку із зовнішнім фінансуванням.

Марченко у ході зустрічі з виконавчим віцепрезидентом Європейської Комісії Валдісом Домбровскісом подякував за вагому підтримку України від початку повномасштабного вторгнення, зокрема, за своєчасну та довгострокову допомогу.

«Європейський Союз є ключовим партнером та донором України з перших днів агресивної війни РФ проти України. Від лютого 2022 року до держбюджету надійшло понад 30 млрд євро макрофінансової допомоги в рамках ініціатив ЄС. У 2024 році ЄС продовжує бути лідером у бюджетній підтримці України. У березні ЄС спрямував 4,5 млрд євро пільгових коштів. Наступний транш обсягом 1,5 млрд євро розраховуємо отримати вже у квітні», - зазначив міністр фінансів України.

Європейська Комісія 15 квітня схвалила План України у межах Ukraine Facility загальним обсягом 50 млрд євро на 2024-2027 роки. Міністр фінансів України подякував Єврокомісії за позитивну оцінку документу: «Це важливий крок, що відкриває шлях до регулярної та прогнозованої підтримки України від ЄС. Очікуємо, що протягом наступного місяця Рада ЄС остаточно затвердить План України».

Читайте також: Шмигаль прибув до Штатів на збори МВФ і Світового банку

Марченко та Домбровскіс обговорили стан впровадження реформ, зокрема тих, які є умовою отримання допомоги від ЄС. План України включає 69 реформ та 10 інвестиційних маркерів, поділених на 146 якісних та кількісних індикаторів.

Деякі індикатори Україна вже імплементувала, зокрема, у лютому 2024 року Міністерство фінансів України схвалило Стратегічний план цифровізації Державної митної служби.

Як повідомляв Укрінформ, програма МВФ для України в межах Механізму розширеного фінансування (EFF) була затверджена 31 березня 2023 року. Загальний обсяг EFF на 2023-2027 роки становить 15,6 млрд доларів США.

Кабінет міністрів 18 березня 2024 року затвердив план Ukraine Facility, за яким Україна має отримати пакет підтримки від Євросоюзу на €50 млрд, розрахованої на чотири роки. Завдяки реалізації реформ Україна зможе отримати близько €16 млрд цього року.

Фото: Міністерство фінансів України / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-