Кабмін скасував ПСО для експортерів електроенергії до ЄС

Кабмін скасував ПСО для експортерів електроенергії до ЄС

Укрінформ
Кабінет Міністрів скасував покладання на експортерів електроенергії спецобов'язків із забезпечення безпеки електропостачання.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомив постійний представник уряду у Верховній Раді України Тарас Мельничук. 

"Визнано [...] такою, що втратила чинність, постанову КМУ від 07.07.2022 N 775 "Про покладення спеціальних обовʼязків на учасників ринку електричної енергії, що здійснюють операції з експорту електричної енергії, для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії протягом дії воєнного стану", - написав Мельничук.

Рішення було прийняте 13 квітня.

Читайте також: Україна у березні збільшила експорт електроенергії у 2,4 раза - DiXi Group

Як повідомлялося, із 12 липня 2022 року експортери виплатили за "експортним" ПСО 2,952 млрд грн. При цьому виплати не відбувалися із листопада 2022 року до квітня 2023-го та у липні, серпні й грудні 2023 року через відсутність експорту електроенергії.

У липні 2022 року Кабінет Міністрів увів "експортне" ПСО для експортерів електроенергії, яким передбачив перерахунок 80% прибутку від експорту ДП "Гарантований покупець". Держпідприємство, у свою чергу, перераховує ці кошти постачальникам універсальних послуг на ринку електроенергії для забезпечення їхньої діяльності.

Фото: ua-energy.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-