Завдана довкіллю шкода внаслідок війни вже перевищує ₴2,4 трильйона - Стрілець

Завдана довкіллю шкода внаслідок війни вже перевищує ₴2,4 трильйона - Стрілець

Ексклюзив
Укрінформ
В Україні попередня сума завданих довкіллю збитків унаслідок війни вже перевищує 2,4 трлн грн.

Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець в інтерв’ю Укрінформу.

«На сьогодні шкода, завдана довкіллю внаслідок війни, вже перевищує 2,4 трильйона гривень. Ми вже розуміємо, що збитки довкіллю навіть перевищують збитки від зруйнованих об'єктів інфраструктури», - сказав Стрілець.

Він також додав, що, якщо ввести у розрахунок шкоди оцінку втрат від неотриманих екосистемних послуг, то ця сума ще зросте.

«Зараз ми працюємо з експертами зі Сполучених Штатів Америки, щоб увести у фактичні втрати нашого довкілля екосистемні послуги. Тобто це те, що людина могла б отримати, якби ця природа збереглася. Так от, якщо ми порахуємо ще і вартість екосистемних послуг, то ціна забрудненого квадратного сантиметра землі або повітря, куди потрапили тонни забруднюючих речовин, збільшиться у сотні разів», - зауважив міністр.

Читайте також: Збитки довкіллю внаслідок удару по ДніпроГЕСу попередньо оцінені у ₴140 мільйонів - Стрілець

За його словами, для підрахунку збитків використовується сім методик, які осучаснюються майже щомісяця. Зокрема, інспектори Держекоінспекції в режимі 24/7 фіксують усі екологічні злочини. Також збираються дані від користувачів застосунку «ЕкоЗагроза». На сьогодні ним користуються вже понад 80 тис. осіб. У ньому вже доступна інформація про більш як 4 200 випадків злочинів проти довкілля.

«Надалі ми ставимо собі за мету, після певного апгрейду і змін до законодавства, зробити так, щоб «ЕкоЗагроза» стала взагалі щоденним інструментом роботи кожного екологічного інспектора. Це дозволить скасувати паперові документи і фіксувати все у «цифрі», - сказав Стрілець.

Читайте також: Збитки довкіллю внаслідок ракетного удару по Одесі 15 березня перевищують ₴600 мільйонів

Як повідомлялося, збитки, завдані довкіллю внаслідок атаки російськими дронами інфраструктурного об'єкта в Звягелі на Житомирщині, попередньо оцінюють у майже 50 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-